Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Metallgrind låst med hänglås.

Nytt låssystem införs i järnvägsanläggningen

Mellan 2020–2024 kommer järnvägsanläggningens befintliga låssystem succesivt bytas ut till ett nytt, då dagens system blivit föråldrat och reservdelar slutat tillverkas.

Dagens låssystem i Trafikverkets järnvägsanläggning har varit i bruk sedan slutet på 80-talet, men i slutet av 2019 upphörde tillverkarens support. Det innebär i praktiken att service, leverans av cylindrar och hänglås upphört. Därför införs nu ett nytt låssystem som testats i liten skala under fem år. Nu övergår dessa tester i ett par pilotinstallationer med start efter sommaren på Citybanan samt på icke linjebunden kraft i väst. Syftet med detta är att prova och utvärdera nya rutiner, därefter kommer piloterna efterföljas av en utvärdering. Efter dessa kommer installationen av låsutbytet börja, vilket beräknas bli i början av 2021 med avslut under 2024.

Ökad säkerhet i anläggningen

Låsutbytesprojektet innebär distribution av nya lås och nycklar. Under en övergångsperiod kommer både nya och gamla nycklar användas i järnvägsanläggningen. Det nya låssystemet kommer att öka säkerheten i anläggningen och med en noggrannare kontroll av behörigheter samt med individanpassning av nycklarnas behörighet. Utbytet av låssystemet är omfattande och kommer utföras på bl.a. teknikkurar, teknikkiosker, skåp, bommar, grindar och växeldriv. Detta berör såväl medarbetare inom Trafikverket som avtalskunder och entreprenörer.  

Behörighet med ID06

För att få behörighet till det nya låssystemet krävs registrering av giltigt ID06 kort på trafikverket.se. Därför ber vi alla med behov av tillträde till järnvägsanläggningen att utföra registreringen så snart som möjligt då det nya låssystemets funktionalitet kommer vara sammankopplat med ID06-korten. Detta ska bidra till förbättrad dialog och kontroll gällande tillträde till anläggningen.

Låsutbytet kommer att genomföras successivt.  Men, registrera ditt ID06 redan nu. Under länkar finns information om hur du gör detta. Identifiera dig med Mobilt bank-ID och följ instruktionerna. För dig som saknar mobilt bank-ID kommer det inom kort vara möjligt att registrera ID06-kort på Trafikverkets receptioner.

Vi kommer fortlöpande informera om var och när låsbyten genomförs.