Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arbete på en järnvägsbro med flera växlar. Tre män i arbetskläder och hjälmar i förgrunden.

It-systemet Ebbot ersätts av nya Ebba

Den 1 december 2020 övergår Ebbot till den nya it-plattformen Ebba. Ebbot är Trafikverkets system för att hantera in- och utleveranser av digital förvaltningsdata för järnväg.

Det nya systemet för med sig ett modernt och användarvänligt gränssnitt och högre funktionalitet. Med den nya plattformen följer även ett nytt utseende och en förbättrad sökfunktion. Den största skillnaden från föregående sökfunktion som funnits i Ebbot är att man nu kan söka på både attribut, men även via struktur, som i ProjectWise/IDA. För att underlätta övergången finns det utbildningsfilmer att ta del av.

Den nya plattformen innehåller också funktioner som kan filtrera ut just den information som man vill se. Ebba har en helt ny it-plattform som byggts från grunden och dess utseende är modernt och bygger på Trafikverkets standard för användargränssnitt. I och med att systemet byggts om helt och hållet kommer all hjälptext och felmeddelanden i fortsättningen vara på svenska.  

Systemet har också ha ett inleveransflöde som speglar hur man arbetar idag. I praktiken innebär detta att projektören startar inleveransen och att dagens överlämnadekoordinator  i framtiden blir uppdelad i två roller. Detta innebär i sin tur att överlämnadekoordinator rollen kommer finnas kvar men i framtiden sammaverka med en Leveransansvarig.

Fler nyheter i det nya systemet:

  • Elektronisk-signering förenklar arbetsflödet då tidigare manuell skanning, signering och följebrev i fortsättningen kommer sker automatiskt.
  • Ändring av roller i systemet som tar hänsyn till dagens arbetssätt.
  • Leveransytan i ProjectWise ersätt med en intern leveransyta direkt i Ebba.