Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Systemlösning för halkbekämpning har fått innovationspris

En av årets fem svenska vinnare av det internationella innovationspriset Quality Innovation Award är Trafikverkets partner Svevia med en lösning som utvecklats inom Trafikverkets FoI-projekt Digital vinterväglagsinformation.

Det är Institutet för Kvalitetsutveckling SIQ, som delar ut det prestigefulla priset. Målet med Quality Innovation Award är att premiera innovationer och inspirera innovatörer att tro på sina idéer.

Klicka för större bildFoto: Anders Humlebo/TT-Grafik

Domarkommitténs motivering säger bland annat att snabba väderomslag, tidspress och höga kvalitetskrav gör vinterväghållning till en utmaning, både för driftledningspersonal och maskinförare. Svevia har tillsammans med BM System utvecklat en teknik där digitaliseringen skapar nya möjligheter att effektivisera väghållningen vintertid.

Genom att sammanföra dataflöden från vägsensorer och uppkopplade underhållsfordon, planerar Svevia att spara stora summor på vinterväghållningen. Samtidigt ska det öka trafiksäkerheten, minska avgasutsläppen och förbättra arbetsmiljön.

Christian Eriksson 

–Det här är väldigt roligt och ger en kvittens på att vi är på rätt väg. När branschen själva ser fördelarna så underlättar det för oss att ställa rätt krav på vinterväghållningen och möjliggöra en bättre uppföljning av ställda krav. Det handlar alltså om att åstadkomma rätt halkbekämpningsåtgärder i rätt tid för att upprätthålla säkra och framkomliga vägar, säger Christian Eriksson, enhetschef tillstånd väg på underhåll, Trafikverket.

Trafikverkets samarbetspartners i projektet är, förutom Svevia, NIRA, RoadCloud, AFRY och Volvo Cars.