Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på tåg med text om Kickoff
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Kick-off för ett europeiskt järnvägsår

På måndag den 29 mars inleds det europeiska järnvägsåret 2021 med en direktsänd digital kick-off från EUs nuvarande ordförandeland Portugal. Under tre intensiva timmar utlovas nyheter, information och debatter om järnvägens roll i framtidens Europa.

Det europeiska järnvägsåret 2021 är ett initiativ från EU-kommissionen som vill lyfta fram fördelarna med järnväg som ett smart , säkert och hållbart transportmedel för både människor och gods. Det kommissionen vill uppnå är att få fler medborgare och företag att använda järnvägen och på så sätt bidra till målet i EU:s gröna giv - att bli klimatneutralt senast 2050. I Sverige är det Trafikverket som fått uppdraget att vara nationell kontaktperson för det europeiska järnvägsåret.

– I Sverige har vi många projekt, aktiviteter och initiativ som går helt i linje med europaårets intentioner. Vi ligger dessutom i framkant när det gäller branschsamarbete, så vi ser verkligen fram emot att kunna lyfta allt det vi gör för att på så sätt bidra till att kommissionens mål uppnås säger Annelie Nylander på Trafikverket, uppdragsledare och kontaktperson gentemot Europeiska Kommissionen.

Europaårets kick-off startar kl 1400 den 29 mars. Arrangemanget streamas och är öppet för alla. Mer information finns via länkarna nedan.

Järnvägsåret

Syftet med europaåret för järnväg är att locka fler människor och företag att utnyttja järnvägen som transportmedel genom att lyfta fördelar inom bland annat hållbarhet, säkerhet och innovationskraft. Kommissionens övergripande mål är att uppmuntra och stödja unionens, medlemsstaternas, regionala och lokala myndigheters samt andra organisationers insatser för att öka järnvägens andel av person- och godstransporterna.