Denna nyhet är äldre än 6 månader
Om konsten att få obehöriga på behörigt avstånd
Hoppa till:
Obehöriga i spårområdet gör att trafik av säkerhetsskäl stoppas eller får passera i mycket låg hastighet. Effektområdet omfattar bland annat förseningar på grund av sabotage, personpåkörningar och förseningar orsakade av så kallat spårspring.
Britt-Marie Olsson, vad har ni på gång inom effektområde Obehöriga i spår?
– Vi har ett arbete igång rörande analyser kring hur vi kan åtgärda belastade platser. Tillsammans med Driftforum Öst har vi i effektområdet tagit oss an Linköping/Norrköping. Analysen och åtgärdsförslagen finns nu sammanställda i en rapport som överlämnats till aktörerna i Driftforumet.
Rapport Obehöriga i spår Norrköping–Linköping (pdf, 3,7 MB, öppnas i nytt fönster)
– Målet är att vi ska kunna realisera flera av förslagen under 2019. Vi belyser bland annat vikten av att sätta upp stängsel i tätbebyggda områden och inte enbart på enstaka platser. I rapporten finns även bilder och åtgärdsförslag per plats.
Pågående arbeten
Under 2018 har ett motsvarande arbete bedrivits för drabbade platser i Stockholm. Där samarbetar effektområdet med Driftforum Stockholm och framförallt med SLL och MTR, som kör pendeltågstrafiken i Stockholm.
– Arbetet med att skapa attraktiva perrongmiljöer och skalskydd på dessa är i full gång. Vi jobbar bland annat med att få upp inrapportering av klotter och sabotage, som på vissa platser är en stor bidragande orsak till obehöriga i spåret och dels med skyltning för "hjälp-nummer" och för förbud att vistas i spår där det saknas.
– Vi fortsätter även arbetet med att identifiera och analysera fler belastade platser i Stockholmsområdet, som t ex Flemingsberg baserat på att det är mycket trafik som går där på olika tider och med många resenärer. säger Britt-Marie.
Under hösten påbörjas analys av belastade platser runt Göteborg och Malmö.
Den som har frågor om rapporten eller effektområdets arbete kan kontakta Britt-Marie Olsson, SJ, via formuläret under "Kontakta oss" ovan.
Hade du nytta av informationen?
Bli den första att lämna bedömning på denna sida
Senast uppdaterad/granskad: 2018-11-13