Logga in
Logga in

Nya trafiksäkerhetskameror på väg 52 utanför Katrineholm

Under vecka 11-12 sätter Trafikverket upp en ny trafiksäkerhetskamera på väg 52, mellan Katrineholm och Dämbol. Därmed är alla kameror på sträckan monterade. Hastighetsgränsen på sträckan är 80 km/tim.

– Rätt hastighet räddar liv. Det är skälet till att vi sätter upp kamerorna, säger Mikael Ringkvist, utredningsledare på Trafikverket.

Räddar människoliv men även miljön

Trafiksäkerhetskamerorna placeras på vägar där hastigheterna är höga och risken för svåra trafikolyckor är stor. Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka.

– Om alla förare i Sverige höll hastighetsgränserna skulle många liv räddas varje år, berättar Mikael Ringkvist. Dessutom minskar bullret och utsläppen av koldioxid och andra skadliga partiklar när hastigheten sänks.

Alla kameror placeras synligt och hastigheten är väl skyltad vid kamerorna så att alla kan köra lagligt. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

  • Cirka 2400 trafiksäkerhetskameror finns idag på de statliga vägarna och de räddar ungefär 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer från att bli allvarligt skadade.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
  • Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året

Kamerorna är ett komplement till polisens övriga trafiksäkerhetsarbete.

Vill du veta mer? Trafiksäkerhetskameror - www.trafikverket.se