Logga in
Logga in

Nya spår mellan Kil och Laxå ger en smidig järnväg

Skarvfria spår, ny räls och nya växlar – den nya järnvägen mellan Kil och Laxå blir robust, pålitlig och bekväm. Sträckan beräknas vara klar i augusti 2023.

Arbetet med att rusta upp järnvägsspåren mellan Kil och Laxå börjar den 12 juni. Sträckan på 11 mil får ny räls, nya slipers, nya växlar och nya skarvfria spår som ger en bekvämare och tystare resa.

– Att byta ut spåren på Värmlandsbanan är en förutsättning för att få en driftsäker järnväg där tågen håller tidtabellen. Dessutom skapar vi möjligheter för att utöka både person- och godstrafiken, säger projektledaren Jörgen Olofsson på Trafikverket.

Den första etappen som åtgärdas är mellan Karlstad och Kristinehamn och blir klar den 9 augusti. Det innebär att vi behöver stänga järnvägen på denna sträcka under sommaren. Därefter tar sträckan mellan Karlstad och Kil vid, som startar i början av augusti och håller på fram till september. Även här behöver järnvägen stängas av.

Dessutom gör vi en rad andra förbättringar för att tågen ska bli punktligare och fler tåg ska kunna trafikera Värmlandsbanan. Bland annat bygger vi nya mötesspår, renoverar stationer och inte minst bygger ett nytt resecentrum i Karlstad tillsammans med Karlstad kommun, Jernhusen och Region Värmland.

Läs mer om hur vi förbättrar Värmlandsbanan på projektets webbplats.