Logga in
Logga in

Nu ska Njurunda blomma upp

Artikel från Tidningen Byggplats, Sundsvall: Trafikverket har tillmötesgått närboendes önskemål om att få så ängsblommor i en slänt vid den nybyggda bron i Dingersjö.

– Det är en win-win för båda parter. Det är kul att få vara med och bidra till biologisk mångfald samtidigt som det kommer att se trevligt ut, säger Carina Amcoff, miljöspecialist på Trafikverket.

Lars Fersters och Lena Ericsson är nu de enda kvarvarande fastboende längs vägen i Dingersjö.

Det är de som kommit med förslaget till Trafikverket om att få göra en äng av slänten.

– Vi tycker att vi gör en kulturgärning. Vi tänker slå slänten med lie och hässja höet. Det är inte så vanligt nuförtiden, säger Lars Fersters.

Sedan kommer höet att användas på den egna gården.

– Vi driver ett småskaligt jordbruk med getter och höns. Hässjat hö är det bästa getterna vet, skrattar Lars.

Det blir motsvarande en hektar som kommer att sås som äng. Trafikverket har köpt in de ängsfrön som ska sås.

– En förutsättning för att göra en sådan här insats är att någon tar på sig att sköta om ängsplanteringen för att det ska bli bra långsiktigt, vilket fastighetsägarna gjort här, säger Carina Amcoff, miljöspecialist på Trafikverket.

– Vi strävar efter att skapa mervärden i våra projekt och här bidrar vi till ökad mångfald mot hur det blivit med en traditionell grässlänt, fortsätter hon.

Trafikverket har alltså köpt in ängsfröna men det är paret Lars Fersters och Lena Ericsson, som ska stå för arbetet att så.

– Vi har tagit reda på att endera ska man så tidigt på våren eller på hösten. Eftersom inte alla markarbeten är klara så räknar vi med att vi kommer att så i höst, säger Lars Fersters.

Fröna är av en ängsblandning som är anpassade för norrländskt klimat.

Trafikverket har levererat två tjugokilos säckar med den speciella ängsblandningen.

– Det ska räcka för att så ungefär en hektar äng. Frösäckarna kostar cirka 40 000 kronor. Men det var roligt att vi fick till det här, säger Tony Westin, byggledare för arbetet med den nya järnvägen, Dingersjö mötesstation.

Det är Tony som haft den mesta kontakten med de närboende.

– De har levt i ett byggområde i flera år så när de berättade att de ville så en äng i slänten på den östra sidan av den nybyggda vägen kändes det bra att vi kunde hjälpa till, säger Tony.

Återanvändning

Det som återstår innan paret kan så är att förbereda marken så att den passar för att plantera ängsblommor i.

– Det behöver vara mager jord. Som tur är håller Sundsvall Energi på att gräva för fjärrvärme i närheten. De får då överskott av precis den magra jorden som vi behöver, så istället för att köra bort överskottsjorden kan den användas till att förbereda marken för ängen istället, berättar Tony Westin.

 Till hösten kommer Lars Fersters och Lena Ericsson att så fröna. Redan nästa år kommer det alltså att kunna blomma riktigt fint i vägslänten.

– Det känns spännande och roligt. Vi ser verkligen fram mot att göra det här bra, säger Lars Fersters och Lena Ericsson. 

Text: Åke Härdfeldt  Foto: Katarina Lövgren