Logga in
Logga in

Goda råd för bilkörning under påsk

Om du ger dig ut på vägarna under påsk så ta det lugnt, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget men kör aldrig fortare än gällande hastighetsgräns.

Om du tar bilen i påsk så är det bra att påminna sig om att Sverige är ett avlångt land där väder och väglag kan skifta från söder till norr. Ta därför god tid på dig och ta gärna flera pauser.

Planera din resa

Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Det kan även vara klokt att undvika vägar som är väldigt trafikintensiva. Trafikverket har tagit fram kartor som visar vilka vägar som har mitträcken, trafiksäkerhetskameror och vilka vägar som har tät trafik. Använd gärna kartorna när du planerar din resa, se länkar längre ner.

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle

För att få bättre flyt i trafiken på E4 mellan Gävle och Tönnebro och för att minska risken för köolyckor har Trafikverket i samverkan med Polisen, beslutat att införa omkörningsförbud:

Onsdag, 13 april, kl. 13-22 i norrgående riktning
Skärtorsdag, 14 april, kl. 13-22, i norrgående riktning
Söndag, 17 april, kl. 13-22, i södergående riktning
Annandag påsk, måndag 18 april, kl. 13-22 i södergående riktning
Om det är mindre trafik kan omkörningsförbudet tas bort tidigare.

Kartor

Kartor över vägar med trafiksäkerhetskameror, mötesfria vägar samt vägar med tät trafik under påskhelgen. Kartorna är fria för publicering.

Goda råd för bilkörning vid storhelger

Här hittar du mer information och goda råd för bilkörning under storhelger.