Logga in
Logga in

Ny tillgänglighetsanpassad app för trafikinformation järnväg

I dag släpps appen ”Mina tåg” där resenärer kan få tillgänglighetsanpassad trafikinformation i mobilen. Informationen visas på ett anpassat för resenärer med olika typer av funktionsnedsättning, men kan användas av alla.

I ”Mina tåg” går det att söka fram och spara tågavgångar för att sedan ta del av trafikinformation i samband med sin resa. Appen har tagits fram för att förbättra alternativen för resenärer med olika typer av funktionsnedsättning och ge tillgänglighetsanpassad trafikinformation på ett snabbt och tydligt sätt i telefonen.

– Informationen i appen uppdateras samtidigt som till exempel skyltarna på stationen vid eventuella avvikelser som förseningar eller spårändringar. Det går att söka fram avgångar från alla tågbolag för resor inom Sverige, säger projektledaren Tomas Olovsson, Trafikverket. 

Tillgänglighetsanpassat innehåll

Appen har tagits fram i samarbete med bland annat Synskadades Riksförbund, Dyslexiförbundet och Afasiförbundet. Ett mörkt färgtema har valts ut för att få så stor kontrast som möjligt och innehållet är anpassat för att både kunna läsas och läsas upp på ett tydligt sätt. Det går även att byta till ett ljust färgtema.

– Den har testats av målgruppen under hösten och vintern i syfte att säkerställa kvalitet och för att få in synpunkter innan lanseringen, berättar Tomas Olovsson.

Symbolerna som syns vid till exempel förseningar och förändringar är samma som i Trafikverkets nya design för de dynamiska skyltarna på stationerna, de som visar flera avgångar, även dessa är tillgänglighetsanpassade och designen har tagits fram med hjälp av en resenärsundersökning.

För att få trafikinformationen uppläst behöver resenären använda någon av de inbyggda funktioner som finns i telefonen, till exempel VoiceOver eller skärmläsning. 

Fortsatt utveckling framöver

Appen är en så kallad webbapp, vilket innebär att det är en webbsida men att telefonen kan hantera den som en app (se länk nedan för hur du laddar ned den). Den är framtagen och anpassad för telefonen först och främst, men går även att öppna i webbläsaren på en dator.

Efter lanseringen fortsätter utvecklingsarbetet och Trafikverket planerar bland annat att lägga till tågens tidtabeller och göra så att det går att söka fram ankomster och avgångar per station.