Håll koll på tåget med ny trafikinformationstjänst
Med Trafikverkets nya tjänst Tågkartan kan du se var persontågen på den svenska järnvägen befinner sig, om de är i tid samt vid vilken station nästa avgång sker.
Tillsammans med järnvägsbranschen har Trafikverket fångat upp att resenärer i olika situationer vill kunna se var på den svenska järnvägen ett visst tåg befinner sig. Nu lanseras Tågkartan, en digital karttjänst som förutom att visa positionen för samtliga persontåg också visar eventuella förseningar.
- Nu är vi så klart nyfikna på om den som ska ut och resa, eller kanske hämta en besökande släkting på stationen, får nytta av Tågkartan. Jag hoppas därför att många går in på den enkät som nås via tjänsten så vi kan få in feedback och förbättringsförslag utifrån olika resenärsbehov, säger Karl Åkerlund, en av Trafikverkets utvecklare av Tågkartan.
Trafikinformation, i synnerhet om och när störningar inträffar, har under senare år seglat upp som ett av järnvägsbranschens mest prioriterade områden. Ett gemensamt mål är att trafikinformationen i alla lägen ska bli mer användbar genom att alltid vara samstämmig, snabb och tillförlitlig.
- Jag ser Tågkartan som ett spännande komplement till våra övriga kanaler. Tågkartan ger resenärer möjlighet att själva kunna ta reda på var ett tåg befinner sig och om det är i tid, vilket gör att de kan få bättre koll på sin resa, säger Ulrica Sörman, programledare för det branschgemensamma initiativet UBTR (Utvecklingsgruppen för Bättre Trafik- och Resenärsinformation).
Bakgrund
Tågkartan är en tjänst från Trafikverket där man i realtid kan följa de över 3000 persontåg som under ett normalt dygn avgår från någon av Sveriges 560 stationer. På Trafikverkets 14 200 km spår kör persontågen varje dygn en sträcka som motsvarar nio varv runt jorden, och under en månad görs upp mot en miljon stopp för av- och påstigning.
Observera att alla tåg inte visas i kartan. Utöver godståg visas exempelvis heller inte arbetsfordon och tjänstetåg. Kartan kan därför aldrig användas för att värdera om det är säkert att passera spåren på en obevakad övergång. Att passera spåren på andra platser än särskilt anvisade är enligt lag förbjudet.