Logga in
Logga in

På måndag kan tågen börja rulla genom Tyringe igen

I drygt en vecka har tågtrafiken genom Tyringe varit stoppad efter att en godsvagn hoppat av spåret och slagit sönder en spårväxel och närmare 1 700 sliprar.

– Arbetet med att reparera skadorna efter urspårningen går som planerat. Innan vi kan öppna för trafik måste spåret justeras och stabiliseras och det är det vi kommer att göra under helgen. Detta arbete är bullrigt och vi måste även stänga plankorsningen under vissa perioder, säger Ola Malmberg, enhetschef Underhållsdistrikt syd järnväg.

Arbetet har pågått dygnet runt under hela veckan, medan resenärer fått åka buss mellan Perstorp och Hässleholm och godstrafiken har fått ledas om via andra banor.

Prognos

Båda spåren ser i dagsläget ut att kunna öppna under måndagen den 28 mars. Men efter det kommer det att ligga en hastighetsnedsättning fram till torsdag för att spåren ska kunna stabiliseras i sitt läge.

– Vi har inte upptäckt några nya skador, så allt har gått som planerat och öppnandet vid lunchtid på måndag ser ut att hålla, slutar Ola Malmberg.

Olycksorsak

Orsaken till urspårningen utreds just nu och arbetet är omfattande. Faktaunderlag samlades in direkt efter olyckan och nu ska allt analyseras innan en orsak kan fastställas. Ett arbete som kan ta upp till tre månader.

Korta fakta om Skånebanan

Skånebanan går mellan Kristianstad och Helsingborg och Tyringe är en av stationerna på sträckan. Ett normalt dygn rullar ett 60-tal resandetåg och ett 20-tal godståg.

Trasig slipers efter urspårningen.

Trasig slipers efter urspårningen.

Specialslipers som ska ligga under spårväxeln som skadats.

Specialslipers som ska ligga under spårväxeln som skadats.