Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Färjerederiet förstärker med ny stor vägfärja

Trafikverket Färjerederiet ska utöka sin flotta med en ny stor vägfärja. Färjan blir av samma typ som Saturnus, Sveriges hittills största vägfärja, och kommer att ha utrymme för 80 bilar. Bygget börjar i år och beräknas vara klart till 2017.

Den nya färjan ska byggas av estniska varvet Baltic Workboat AS.

– Det är glädjande att vi fortsätter förstärka Färjerederiets flotta. Den nya vägfärjan blir ett viktigt tillskott i vårt arbete med att öka vår kapacitet. Varvet Baltic Workboats är nytt för oss som leverantör, men har den erfarenhet och kompetens som efterfrågades i vår anbudsförfrågan och vi är glada att få anta deras anbud, säger rederichef Anders Werner.

Avtalet undertecknas i dag, torsdag 10 mars, vid Trafikverkets rederikontor i Vaxholm av Trafikverkets rederichef Anders Werner och Jüri Taal från Baltic Workboats AS.

Det nya fartyget blir 100 meter långt och 18 meter brett. Det byggs för en last på max 600 ton och har plats för 80 bilar och 297 passagerare. Maxfart 11 knop. Skrovet är utformat så att bränsleförbrukning och utsläpp hålls på en låg nivå. Tack vare modern fartygsteknik kan vägfärjan framföras av en besättning på endast två personer.

– Vi har erfarenhet av att bygga vägfärjor och även att bygga olika typer av avancerade fartyg för den svenska staten och vi är glada att vårt samarbete med svenska kunder fortsätter, säger Margus Vanaselja, vd i Baltic Workboats AS.

Upphandlingen innehåller option på ytterligare ett nybygge i samma storlek. Ett av kraven i upphandlingen var att varvet skulle ha byggt liknande fartyg tidigare och det har Baltic Workboats AS gjort. Det har också byggt övervakningsfartyg för Kustbevakningen och ett forskningsfartyg för Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Färjerederiet är Sveriges största rederi. Årligen görs 22 miljoner personresor och 12 miljoner fordonstransporter.

Högupplöst version av nedanstående bild kan du ladda ner genom att klicka på bilden.