Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverket lanserar tågreseapp för synskadade

Den 1 mars släppte Trafikverket en iPhoneapp som ska hjälpa synskadade med trafikinformation före och under tågresan. Appen heter Tågprator och visar Trafikverkets data om aktuella tågtrafiklägen.

Appen Tågprator har synskadade som särskild målgrupp, men den kan även vara till nytta för andra personer som av olika anledningar vill kunna söka fram trafikinformation om tåg, och få den uppläst.

- Fokus har legat på enkelhet. Att hitta funktionalitet som är enkel för dem som inte kan se och använder uppläsning och röstkommando för att hantera sin telefon. För den som bara ser lite är det viktigt med tydlig design som absolut inte får vara plottrig, säger Elin Dahlgren, projektledare på Trafikverket.

I Tågprator kan användaren söka och hitta alla avgångar och ankomster i Sverige, få information om vilket spår tåget går ifrån och anländer till samt information om förseningar, inställda tåg och ersättningsbuss. Användaren kan spara bevakningar på framsökta resor för att enklare komma åt dem under resan.

Som myndighet har Trafikverket ansvar för att trafikinformation ska vara tillgängligt för alla. På större järnvägsstationer finns redan pratorer, terminaler med trafikinformation, som är framtagna för att hjälpa personer med många typer av funktionsnedsättningar.

- De synskadade hade svårt att hitta pratorerna, därför beslutade Trafikverket förra året att komplettera med en mobil lösning för att förstärka tillgängligheten för synskadade, säger Elin Dahlgren.

Appen är utvecklad av HiQ i Göteborg. En referensgrupp från Synskadades Riksförbund har deltagit i utvecklingen med kravställning och testning.

Tågprator fungerar för iPhone 5 och uppåt, iOS 8.1 eller senare.

Länk till AppStore

Mer information:
Tågprator