Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressinbjudan: Resultatkonferens Trafiksäkerhet 27 april

Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2015? Vilka insatsområden är allra viktigast att arbeta med och som ger störst effekt när det gäller att öka säkerheten i vägtrafiken. Ligger vi på kurs mot Nollvisionen?

Varje år redovisar Trafikverket i samarbete med Transportstyrelsen och VTI en rapport där man analyserar trafiksäkerhetsutvecklingen i Sverige. Resultatet analyseras i antalet dödade och allvarligt skadade samt i ett antal insatsområden som pekats ut som allra viktigast att arbeta med och som ger störst effekt när det gäller att öka säkerheten i vägtrafiken. Under konferensen diskuteras nya satsningar för ökad säkerhet och trygghet på vägarna. Utifrån analysen av trafiksäkerhetsutvecklingen arbetar vi tillsammans med olika åtgärder som bidrar till Nollvisionen– ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

Datum: Onsdagen den 27 april 2016
Tid: Klockan 10.00 – 16.00.
Plats: Mälarsalen, Münchenbryggeriet, Torkel Knutssongatan 2, Stockholm

Press, radio och TV hälsas välkomna! Medtag presslegitimation eller motsvarande.
Vid en särskild frågestund för media klockan 12.05–12.25 kan ni ställa era egna frågor till Johan Strandroth, analytiker, Trafikverket.

Program och hålltider

09.00 Mingel, fika och registrering

10.00 Inledning
Anna Johansson, infrastrukturminister, Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket, Maria Ågren, generaldirektör Transportstyrelsen

10.30 Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2015?
Hans Yngve Berg, Transportstyrelsen, Anna Vadeby, VTI och Johan Strandroth, Trafikverket

11.25 Nysatsning på trafiksäkerhet
Lena Kling och Ylva Berg Näringsdepartementet

11.50 Nationell strategi för ökad och säker cykling
Sofia Wieselfors, Näringsdepartementet

12.00 Lunch

13.00 Framtidens utmaning - transportförsörjning i det i det hållbara samhället. Vad menas då med hållbar?
John Holmberg, professor på Chalmers och expert till FN i arbetet med de 17 globala hållbarhetsmålen.

13.30 Hur kan vi förstärka det som visat sig fungera – och vad har gett effekt hittills
Med hjälp av en fördjupad analys diskuterar vi hur vi på bästa sätt kan förstärka trafiksäkerhetsåtgärder som har visat sig vara effektiva.

14.15 Fika

14.45 Vilka trafikantgrupper har hamnat utanför i utvecklingen och vilka risker har nollvisionsarbetet inte hanterat tillräckligt – hur inkluderar vi detta tydligare i det fortsatta trafiksäkerhetsarbetet?
Med hjälp av ytterligare en fördjupad analys tar vi utgångspunkt i och diskuterar vilka nya trafiksäkerhetsåtgärder som kan behöva formas.

15.30 Hur går vi vidare?
Paneldiskussion med Lena Tysk, Polisen, Tove Västibacken, Uppsala kommun, Krister Spolander, Fotgängarnas förening och Bengt Dalström, Toyota

15.50 Summering
Maria Krafft, Trafikverket

16.00 Tack för idag!

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Tillsammans för Nollvisionen