Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverket erbjuder praktikplatser till nyanlända

Med hjälp av speed-dating på arbetsförmedlingar runtom i Sverige skall Trafikverket hitta lämpliga praktikplatser till nyanlända arbetssökande och personer med funktionsnedsättning.

I februari i år fick Trafikverket och övriga statliga myndigheter i uppdrag av regeringen att i samarbete med Arbetsförmedlingen, erbjuda nyanlända arbetssökande och personer med funktionsnedsättning praktik. Trafikverket har beslutat ta emot totalt cirka 600 praktikanter under en tvåårsperiod, varav 120 stycken i år. En praktikperiod sträcker sig över 3–6 månader.

– Även om det kan vara en utmaning att hitta personer med rätt kompetens för de platser som vi kan erbjuda, är detta ett bra sätt för oss att få in nya perspektiv i organisationen och inventera framtida medarbetare, säger Souzan Al Khouri som är ansvarig för uppdraget hos Trafikverket. Vi har erbjudit praktikplatser till olika grupper sedan Trafikverket bildades 2010 och har mycket goda erfarenheter av den verksamheten.

Urvalet sker genom att praktikanter bjuds in till informationsträffar med speed-dating på åtta arbetsförmedlingar runtom i landet. Det första tillfället är i Göteborg den 1 september. De inbjudna har valts ut av Arbetsförmedlingen efter Trafikverkets önskemål om profiler. Bland annat efterfrågas teknisk högskoleutbildning, men även personer med lägre utbildningsnivå kommer att erbjudas praktik.

– Det finns många personer med efterfrågade kunskaper som behöver komma in på arbetsmarknaden. Samarbetet om praktikplatser på Trafikverket är ett bra initiativ för att hjälpa arbetssökande att visa upp sin kompetens för arbetsgivaren. Det ger även den arbetssökande kunskap om hur det är att jobba inom statliga myndigheter, säger Jonas Peterson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

Här sker informationsträffarna med speed-dating

Göteborg 1 september
Stockholm/Solna 7–8 september
Borlänge 14–15 september
Luleå 5 oktober
Eskilstuna 12 oktober
Kristianstad 13 oktober
Malmö 13 oktober
Jönköping 3 november

Bakgrund

  • I februari i år gav regeringen i uppdrag åt statliga myndigheter att under perioden 1 april 2016 till 31 december 2018 ta emot nyanlända arbetssökande och personer med funktionsnedsättning för praktik.
  • Syftet med uppdraget är bland annat att nyanlända arbetssökande ska få utveckla sina kunskaper i det svenska språket, få ett ökat nätverk och få kunskap om arbete på statliga myndigheter.
  • Information på regeringens webbplats
    Uppdrag till statliga myndigheter (regeringens webbplats)