Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En tyst minut för säkerheten

Under tisdagen genomfördes en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö på många anläggningsbyggen över hela Sverige.

Det är fjärde året i rad som Trafikverket tillsammans med Sveriges Byggindustrier och Svenska Teknik&Designföretagen genomför en s.k. Stand down. Syftet är skicka en unison och kraftig signal inom hela branschen att arbets- och säkerhetsfrågor har högsta prioritet.

Upp emot 5000 personer i hela landet deltog när verksamheten stoppades i 15 minuter kl. 13.00. En del av manifestationen var en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Huvudarrangemanget i år var på Marieholmsförbindelsen i Göteborg, där Trafikverket bygger en ny vägtunnel under Göta Älv.

– Arbetsmiljö och säkerhet är den enskilt viktigaste frågan inom hela vår verksamhet – alla ska komma hem från våra arbetsplatser vid liv och utan allvarliga skador, sa Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon när hon talade på arrangemanget vid Marieholmsförbindelsen.

Även Ola Månsson som är vd för Sveriges Byggindustrier och Magnus Höij vd Svenska Design&Teknik-företagen talade vid Stand down i Göteborg.

I år uppmärksammades särskilt risker kopplade till fordon och maskiner samt arbete i trafikerad miljö. En fjärdedel av de allvarliga olyckorna och hälften av alla dödsolyckor i anläggningsbranschen de senaste åren har anknytning till dessa risker.

Bakgrund

Trafikverket är Sveriges största aktör vid byggnad av infrastrukturprojekt. Tillsammans med Sveriges Byggindustrier med 3200 medlemsföretag och Svenska Teknik&Designföretagen med 715 medlemsföretag, har en handlingsplan tagits fram med konkreta åtgärder för att minska antalet olyckor. "Ingen skall skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser" är den uttalade utgångspunkten.

Överenskommelsen heter "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen" och en av aktiviteterna är att genomföra en årlig Stand down på Trafikverkets arbetsplatser tillsammans med verksamma entreprenörer och konsulter. De 15 minuterna skall skapa uppmärksamhet och engagemang kring säkerhets- och arbetsmiljöfrågor och lyfta fram risker och åtgärder.

Bilder från Stand down Marieholmsförbindelsen 18 oktober 

Tyst minut (jpg-fil, öppnas i nytt fönster 2 MG)
Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon (jpg-fil, öppnas i nytt fönster, 849 KB)
Tyst minut (jpg-fil, öppnas i nytt fönster, 1 MB)