Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressinbjudan: En tyst minut för säkerheten

Klockan 13.00 på tisdag den 18 oktober stannar verksamheten i 15 minuter på många stora anläggningsbyggen över hela Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö. Upp emot 5000 personer väntas delta.

I samarbete med anläggningsbranschen anordnar Trafikverket ett stopp i arbetet - en s.k. Stand down för att uppmärksamma säkerhets- och arbetsmiljöfrågor. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Risker kopplade till fordon och maskiner samt arbete i trafikerad miljö uppmärksammas särskilt i år. En fjärdedel av de allvarliga olyckorna och hälften av alla dödsolyckor i anläggningsbranschen de senaste åren har anknytning till dessa risker.

Media är välkomna att delta vid huvudarrangemanget som i år sker vid Marieholmsförbindelsens byggarbetsplats i Göteborg. Alternativet i Stockholm är projektet BanaVäg Flemingsberg. Även andra byggarbetsplatser i landet tar emot media, lista bifogas.

Göteborg: Marieholmsförbindelsen

Ny vägtunnel under Göta Älv
Samling 12.15 vid Södra Marieholmsbrons fäste i Marieholm (se vägbeskrivning).
Kl. 13.00 startar Stand Down som leds av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Deltar gör även Stein Kleiven och Karl Tholén från projekt Marieholmsförbindelsen samt Magnus Höij vd Svenska Design&Teknikföretagen och Ola Månsson vd Sveriges Byggindustrier.
Säkerhetsväst, skyddsskor och hjälm delas ut på plats, ange sko storlek vid anmälan.
Anmälan till Eva Kraft, telefon: 076-770 96 73, email: eva.kraft@trafikverket.se

Om Marieholmsförbindelsen
Vägbeskrivning Marieholmsförbindelsen (pdf, öppnas i nytt fönster, 402 kB)

Stockholm: BanaVäg Flemingsberg

Nytt järnvägsspår vid Flemingsbergs station
Samling 12.30 vid Veidekkes etablering, Hälsovägen 2, Flemingsberg
Kl. 13.00 startar Stand Down som leds av projektledare Lennart Bergendahl.
På plats finns även Ali Sadeghi, chef för Trafikverkets verksamhetsområde Investering. Säkerhetsväst och hjälm delas ut på plats.
Anmälan till Anette Iacobaeus, telefon: 070-724 58 98, email: anette.iacobaeus@trafikverket.se

Om BanaVäg Flemingsberg 

Stand Down pågår i 15 minuter, därefter finns möjlighet till intervjuer.

Av säkerhetsskäl är förhandsanmälan obligatorisk.

Bakgrund

  • Trafikverket är Sveriges största aktör vid byggnad av infrastrukturprojekt. Tillsammans med Sveriges Byggindustrier med 3200 medlemsföretag och Svenska Teknik&Designföretagen med 715 medlemsföretag, har en handlingsplan tagits fram med konkreta åtgärder för att minska antalet olyckor. "Ingen skall skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser" är den uttalade utgångspunkten.

  • Överenskommelsen heter "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen" och en av aktiviteterna är att genomföra en årlig Stand down på Trafikverkets arbetsplatser tillsammans med verksamma entreprenörer och konsulter. De 15 minuterna skall skapa uppmärksamhet och engagemang kring säkerhets- och arbetsmiljöfrågor och lyfta fram risker och åtgärder. Stand down arrangeras i år för fjärde året i rad.

Om projektet "Tillsammans mot noll olyckor i anläggningsbranschen"
Byggarbetsplatser som tar emot media (pdf, öppnas i nytt fönster, 212 kB)