Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Citybanan i Stockholm invigs den 9 juli på Odenplan

Efter drygt åtta års arbete är det snart dags för invigning av Citybanan - den nya tunneln under centrala Stockholm - och dess två nya pendeltågsstationer: Stockholm City och Stockholm Odenplan.

Invigningen äger rum den 9 juli 2017 på Odenplan, och dagen därpå börjar pendeltågen köra till de nya stationerna.

– En växande region ställer höga krav på snabba, smidiga och miljövänliga resor. Med den nya pendeltågstunneln fördubblas spårkapaciteten, vilket innebär en stor förbättring såväl för regionen som för tågtrafiken till och från Stockholm, säger Lena Erixon.

Sommarens stora invigning äger rum den 9 juli på Odenplan. Trafikverket och Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting samarbetar med Stockholm stad för att bjuda stockholmare och tillresta på en dag i firandets tecken. Programmet innehåller bland annat en tur med pendeltåg mellan de nya stationerna samt konstvisning och underhållning. Lite längre fram i vår kommer mer information om tider, plats och program.

– Det känns väldigt roligt att få vara med och inviga ett så stort, viktigt och komplicerat byggprojekt som Citybanan. Vi hoppas att många vill komma och fira med oss, säger Lena Erixon.

Hittills har all tågtrafik genom Stockholm samsats på två spår. När den nya tunneln öppnar får pendeltågen egna spår i en sex kilometer lång tunnel mellan Tomteboda och Stockholm södra. De två nya stationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan knyter ihop pendeltåg och tunnelbana så att byten blir enklare. Pendeltågen börjar trafikera de nya stationerna enligt ordinarie tidtabell den 10 juli. De befintliga spåren på ytan kommer att trafikeras av fjärr- regional- och godståg.

Trafikverket har byggt Citybanan i nära samarbete med Stockholms stad, Stockholms läns landsting och SL.