Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverket utvecklar bygg- och anläggningsmarknaden

E20 Vårgårda–Ribbingsberg är den första totalentreprenaden där Trafikverket låter entreprenören ansvara för samrådsunderlaget. Projektet beräknas spara cirka 30 miljoner på den innovativa upphandlingsformen.

Projektet E20 Vårgårda–Ribbingsberg är en delsträcka i satsningen E20 genom Västra Götaland. Det unika med projektet och totalentreprenaden är att nyttja entreprenörens kunskap och erfarenhet redan i utredningsskedet. Det innebär att entreprenören är delaktig i samrådsunderlag, samrådshandling och val av lokalisering, vägplan samt bygghandling.

– Detta är banbrytande av Trafikverket och en riktig totalentreprenad, säger Fredrik Indevall som är entreprenörens projektledare på Veidekke. Branschkollegorna är nyfikna och följer projektet med stort intresse, fortsätter han.

Genom samarbetet kan bygghandlingen anpassas till entreprenörens byggmetod från början vilket betyder att de kan projektera samtidigt som vägplanen tas fram. Trafikverket som är beställare är ansvarig genom hela projektet så att viktiga värden såsom natur, miljö och kultur beaktas.

– Projektet E20 Vårgårda–Ribbingsberg är en pilotupphandling där möjligheterna till effektiviseringar och innovationslösningar ökar. Vi ska nu utvärdera och se hur vi kan applicera det på andra projekt inom Trafikverket, säger Anders Böhn, inköpsansvarig i projektet.

Budgeten för E20 Vårgårda–Ribbingsberg är cirka 290 miljoner kronor. Genom samverkan beräknar projektet att de spara cirka 30 miljoner kronor. Bygghandlingen beräknas också kosta en tredjedel mindre jämfört med vad den brukar då en projekterande konsult upphandlas separat. Själva byggnationsfasen beräknas också bli något billigare tack vare ett tätt samarbete mellan konsult och entreprenör.

Kontaktpersoner hittar du längst upp på denna sidan under fliken "Kontakta oss".