Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressvisning: Sjösättning av Marieholmstunnelns första del på lördag

På lördag morgon sjösätts det första tunnelelementet i Marieholmstunneln i Göteborg. En milstolpe och ett mycket spektakulärt moment i bygget av tunneln.

Det är dessutom en unik händelse, eftersom det endast färdigställs ett liknande sänktunnelprojekt om året i hela världen.

Marieholmstunneln är en så kallad sänktunnel, vilket innebär att man bygger tunneln i delar på land i en torrdocka. Det första av de tre tunnelelementen ska nu sjösättas och bogseras ut från sin position i torrdockan till Göta Älv. Tunnelelementet, som väger 25 000 ton är 100 meter långt, 32 meter brett och 10 meter högt.

Hela sjösättningsmomentet tar 3–4 timmar och allmänheten kommer att kunna se processen från den nya gång- och cykelbron på nya Marieholmsbron.

Media är välkomna att följa sjösättningen på plats vid torrdockan.

Tid: Lördag 29 april klockan 8.00–cirka 10.00

Plats: Samling på Trafikverkets projektkontor Lilla Marieholmsgatan 7 klockan 8.00

Program

  • Status Marieholmtunneln
  • Beskrivning av händelseförloppet vid sjösättningen
  • Säkerhetsinstruktioner inför besöket på byggarbetsplatsen och utdelning av skyddskläder
  • Promenad till anvisad plats vid torrdockan där sjösättningen kan följas på nära håll.
  • Tid för intervjuer med projektchef och projektledare

Från Trafikverket medverkar bland annat projektchef Stein Kleiven, projektledare Johan Andrén samt projektledare Helena Söderberg från entreprenören Züblin.

Av säkerhetsskäl är föranmälan obligatorisk. Anmälan till Agneta Eklund eller Susanne Gebauer. Kontaktuppgifter finns under Kontakta oss.