Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverket rustar inför sommarens körkortsprov

Trafikverket Förarprov möter sommarens efterfrågan på körkortsprov på flera sätt. Nyrekryteringar, extrapersonal, extra provtider och flyttade semestrar utgör stommen i satsningen.

– På sommaren är det många som vill passa på att använda lov och semestrar till att ta körkort, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov. Därför har vi planerat in flera åtgärder för att möta efterfrågan.

Ett 30-tal nyanställda förarprövare börjar förrätta körprov under våren och sommaren. Det innebär en ökning med ungefär 15 procent, från 236 till 270 förarprövare. Extra personal anställs tillfälligt. Det handlar om utbildade förarprövare från försvarsmakten och pensionerade förarprövare.

Ett 60-tal förarprövare flyttar sin semester och arbetar under sommaren.

Under våren och sommaren har många orter provtider även på kvällar och helger. Lördagen den 13 maj ordnas en gemensam provdag på ett 40-tal orter i hela landet. Trafikverket har också en dialog med trafikskolornas branschorganisationer över hela landet. Syftet är att hitta gemensamma lösningar för att möta efterfrågan på prov.

– Till dig som planerar att ta körkort rekommenderar jag att du tar del av våra tips, bokar prov i god tid och är väl förbered för både kunskapsprovet och körprovet. Du hjälper dig själv, sparar pengar och har större möjlighet att få ditt körkort i sommar, säger Kristina Hagberg.

Tips till dig som ska ta körkort:

  • Ta del av informationen på trafikverket.se/korkort om vad du ska kunna för att bli en trafiksäker förare
  • Planera utbildning och prov i mycket god tid.
  • Boka provet när du är en bit fram i utbildningen, minst sex veckor före. Vänta inte med att boka till sista stund!
  • På trafikverket.se kan du boka provtider. Bokningsläget förändras, så det kan löna sig att återkomma. Tänk på att det kan finnas provtider på andra orter.
  • Kom väl förberedd så ökar möjligheten att klara provet

För att få en lokal bild av hur förarprovskontoren möter efterfrågan i sommar, kontakta
Ylva Lundin, 010-123 98 86.