Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Statsministern inviger Stockholms nya pendeltågstunnel

För första gången på 150 år får vi nya järnvägsspår genom centrala Stockholm. Det möjliggör tätare avgångar, ger mindre störningar, och erbjuder smidigare byten för resenärerna. Den 9 juli invigs Citybanan av bland andra statsminister Stefan Löfven.

I många år har vi arbetat och levt med ett av Sveriges mest komplexa infrastrukturprojekt någonsin. Vi är mycket stolta över att kunna inviga den nya pendeltågstunneln mellan Tomteboda och Stockholms södra samt de två nya stationerna Stockholm Odenplan och Stockholm City.

Stationerna knyter ihop pendeltåg och tunnelbana så att byten blir enklare. På så sätt möjliggörs snabba, smidiga och miljövänliga resor för såväl pendeltågsresenärer som övriga tågresenärer – i, till och från ett växande Stockholm.

De två nya stationerna, samt pendeltågstunneln under Stockholm, invigs den 9 juli av statsminister Stefan Löfven tillsammans med infrastrukturminister Anna Johansson, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, SL:s VD Caroline Ottosson, Stockholms läns landstings trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons, Mälardalsrådets vice ordförande Monica Johansson, samt Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad.

Konferencier är tv- och radioprogramledaren Rickard Olsson.

Invigningen startar på Odenplan klockan 11.00, med tal, intervjuer och uppträdanden av musikgrupperna Panetoz och The Soul Company.

Därefter släpps allmänheten ner på station Stockholm Odenplan, där man erbjuds möjlighet att åka med i specialchartrade gratiståg, som går till station Stockholm City.

Närmare invigningsdagen skickar vi ut en ny pressinbjudan med information till media om hur man gör för att ackreditera sig till invigningen.

Programmet för invigningen uppdateras löpande här:
www.trafikverket.se/citybanan