Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vision Zero 2017 – sätter trafiksäkerhet på den globala agendan

Nollvisionen har hjälpt oss att halvera dödsfallen i vägtrafiken i Sverige under de senaste 20 åren. Trafikolyckor bedöms av WHO att vara den femte vanligaste dödsorsaken i världen 2030. Nu är trafiksäkerhet till och med inkluderat i FN:s hållbarhetsmål.

Vision Zero Conference 2017 är ett viktigt bidrag för att nå FN:s globala mål om hållbar utveckling. Under två dagar träffas världens ledande experter, ministrar och beslutsfattare från Afrika, Amerika, Asien och Europa för att diskutera trafiksäkerhet på en strategisk nivå. Värd för konferensen är infrastrukturminister Anna Johansson, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och Transportstyrelsens vikarierande generaldirektör Jonas Bjelfvenstam. Konferensen kommer att fokusera på:

  • Transportsystemet är för första gången en del i FN:s mål för hållbar utveckling. FN har definierat det som ett av de viktiga områdena inom de globala målen för hållbar utveckling.
  • Trafiksäkerhet är viktigt i utveckling av hållbara städer. Att kunna gå, cykla och resa trafiksäkert är hörnstenar i en modern stad.
  • Nollvisionen fyller 20 år! 1997 fattade Sveriges riksdag ett historiskt beslut om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Det har varit vägledande för strategier, åtgärder, produkter och innovation inom trafiksäkerhet.
  • Tekniska innovationer och ett bredare förhållningssätt skapar framåtdriv inom trafiksäkerhet.

Svensk och internationell press och media hälsas välkomna till konferensen. Anmälan krävs. Ta med presslegitimation eller motsvarande. Vid en särskild frågestund, onsdag 14 juni, klockan 15.05–15.25 kan ni ställa era frågor till Matts-Åke Belin, trafiksäkerhetsspecialist, Trafikverket.

Datum: Onsdag–torsdag, den 14–15 juni, 2017
Tid: Klockan 9.00–16.30 och 9.30–16.00
Plats: Clarion Hotel Sign, Stockholm

För hela programmet och listan på huvudtalare och paneldeltagare:
http://www.trafikverket.se/en/visionzero/

#VisionZero2017