Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nästa års tågtidtabeller är klara

Tågplanen med tidtabeller för 2018 års tågtrafik är klar och kommer att börjar gälla den 11 december 2017.

Varje år planerar Trafikverket det kommande årets tidtabeller tillsammans med tågföretagen. Tidtabellerna är en förutsättning för att transporterna på järnvägen ska fungera, och för att både människor och gods ska komma fram smidigt. Det är en utmaning att både möta tågföretagens önskemål och ta hänsyn till uppdraget att underhålla och förbättra den befintliga järnvägen.

– Vi samarbetar med tågbolagen för bästa möjliga tågtidtabell men vi måste också ta höjd för stora banarbeten som ska göras under året. Sedan 90-talet har persontrafiken nästan fördubblats och det är många som ska samsas. Men tillsammans skapar vi ett järnvägssystem där vi ska kunna lita på att tågen kommer fram i tid, säger Jonas Westlund, chef för kapacitetsplaneringen på Trafikverket.

Den stora skillnaden från den nuvarande tågplanen är att tågen inte kommer att ha samma tidtabell hela året. Det innebär att tågresenärer måste vara uppmärksamma på att det kan förekomma vissa variationer i tidtabellerna, främst under sommarhalvåret.

Fakta i siffror:

  • 52 tågföretag
  • 7 nya tågföretag
  • Sökta tåglägen 9200
  • Sökta banarbeten 2000

Kontaktpersoner, se under Kontakta oss.