Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressinbjudan: En tyst minut för säkerheten på byggarbetsplatser

Klockan 13.00 fredagen den 6 oktober stannar arbetet av i 15 minuter på många platser över hela Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

I samarbete med anläggningsbranschen anordnar Trafikverket ett stopp i arbetet, en så kallad Stand down. Syftet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Trafikverkets tema för i år är rapporteringsfrågan. Trafikverket arbetar med att förbättra rapporteringen av händelser, avvikelser, tillbud och olyckor. Vid en analys av rapporterade händelser har det visat sig att olyckor och tillbud ofta rapporteras mycket långt efter att de har inträffat vilket försvårar utredningarna. Trafikverket lyfter nu rapporteringsfrågan vid kommande bransch- och projektmöten i syfte att uppnå en gemensam positiv effekt.

Huvudevenemanget arrangeras i år på projektet Förbifart Stockholm vid tunnelentreprenaden i Vinsta, där media för första gången har möjlighet att besöka en av huvudtunnlarna. Även andra byggarbetsplatser i landet tar emot media, lista bifogas och separata inbjudningar går ut.

Plats: Förbifart Stockholm Vinsta, i Tunnel Norr.
Du kan tillträda arbetsområdet från klockan 12.00 (se karta och beskrivning nedan). Tänk på att vara ute i god tid då det krävs skyddsutrustning för att gå in på arbetsområdet.
Kl. 13.00 startar Stand down som inleds av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.
Deltar gör även projektchef på Förbifart Stockholm Johan Brantmark, Fredrik Björckebaum, vd Implenia, Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, Magnus Höij, vd Svenska Teknik & Designföretagen och Ulrika Dolietis, vd Håll nollan.

Säkerhetsväst, skyddsskor och hjälm delas ut på plats, ange skostorlek vid anmälan.
Anmälan sker till Josefine Gröndahl 070-724 09 15, josefine.grondahl@trafikverket.se.

Stand down pågår i 15 minuter, därefter finns möjlighet till intervjuer.

Av säkerhetsskäl är förhandsanmälan obligatorisk.

Bakgrund

  • Trafikverket är Sveriges största aktör vid byggnad av infrastrukturprojekt. Tillsammans med Sveriges Byggindustrier med 3200 medlemsföretag och Svenska Teknik&Designföretagen med 715 medlemsföretag, har en handlingsplan tagits fram med konkreta åtgärder för att minska antalet olyckor. "Ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser" är utgångspunkten.
  • Överenskommelsen heter "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen" och en av aktiviteterna är att genomföra en årlig Stand down på Trafikverkets arbetsplatser tillsammans med verksamma entreprenörer och konsulter. De 15 minuterna ska lyfta arbetsmiljö- och säkerhetsfrågan. Stand down arrangeras i år för femte året i rad.

Karta och beskrivning

Adressen är Skattegårdsvägen 92. När ni svänger av från Bergslagsvägen till Skattegårdsvägen är det första avfarten till höger. Här kommer det att finnas en person från klockan tolv som visar var det går att parkera. För att komma till entreprenaden behöver ni korsa en gång- och cykelväg.