Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Evenemangsstaden Göteborg underhålls

Snart är det dags för sommar och semester. Göteborg fylls av vimlande turister, konsertbesökare och fotbollsungdomar. Sol och salta bad vid Bohuskusten lockar också. Samtidigt behöver Trafikverket underhålla vägar, tunnlar och broar.

Sommaren är högsäsong för både vägarbeten och semesterresor med bil. För att du ska kunna färdas säkert är det viktigt att Trafikverket underhåller vägar, tunnlar och broar. Det ökar tillgängligheten och gör dina resor smidigare.

– Planera gärna din resa i förväg och ge dig själv gott om tid för att komma fram på ett säkert sätt i sommar, säger Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket.

Ett exempel på sommarens arbeten är Götatunneln som från och med den 25 juni endast är öppen för trafik västerut. Områden i närheten av Lilla Bommen och Gullbergsvass berörs också av arbeten. På E45 Gullbergsmotet är framkomligheten begränsad på grund av ombyggnad.

– Du som kommer västerifrån och ska in till Göteborgs centrala delar bör välja någon av lederna runt staden – Söderleden, Lundbyleden eller Hisingsleden – i stället för att köra igenom centrum, fortsätter Bertil Hallman.

Om du tar bilen norrut och planerar att semestra i Bohuslän, tänk på att det pågår arbeten i Kungälv, på Orust och i Uddevallatunnlarna.

Vid Kungälvsmotet pågår beläggningsarbeten och på Orust byggs väg 160 om, vilket kan leda till begränsad framkomlighet. I Uddevallatunnlarna är ett tunnelrör avstängt från 31 juli, vilket medför dubbelriktad trafik i det andra tunnelröret. Detta betyder att det finns bara ett körfält i vardera riktningen.

Det finns flera anledningar till att arbetena görs på sommaren: Trafikverket är beroende av sommarvädret, och arbetspendlingen och yrkestrafiken är inte lika intensiv som under resten av året. När arbetena måste samsas med semestertrafiken, har du som förare en viktig roll.

För dig som kör är vägen bara en väg. Men för alla som arbetar med vägarbeten är vägen en utsatt och farlig arbetsplats. Där krävs extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från dig när du passerar.