Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Håll koll på sommarens vägarbeten och res säkert

Sommaren är högsäsong både för semesterresor med bil och våra vägarbeten. För att du ska kunna färdas säkert är det viktigt att vi sköter om och underhåller våra vägar, tunnlar och broar.

Det finns flera anledningar till att arbetena görs på sommaren, dels är vi beroende av sommarvädret och dels för att arbetspendling och yrkestrafik inte är lika intensiv som under resten av året. Åtgärderna gör Trafikverket för att öka tillgängligheten och göra dina resor smidigare. När arbetena måste samsas med semestertrafiken, har du som förare en viktig roll.

– För dig som kör är vägen bara en väg. Men för alla som arbetar med våra vägarbeten, är vägen en utsatt och farlig arbetsplats. Där krävs extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från dig när du passerar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Har du bråttom och kör för fort påverkas restiden bara marginellt

Räkna med minskad framkomlighet, hastighetsbegränsningar och var beredd på väntetider vid vägarbeten när du är ute och kör. Om du kör 100 km/tim i en mil på en väg som är skyltad med 90 km/tim så vinner du bara cirka 40 sekunder. På tio mil har du alltså sparat knappt sju minuter. Samtidigt har du mer än fördubblat risken att dö om det händer en olycka. Du har dessutom ökat bränslekostnaden och ditt utsläpp av koldioxid.

Sommarens vägarbeten förbättrar landets infrastruktur

Här är en sammanställning med karta med urval av de vägarbeten som påverkar dig som trafikant i högre grad i sommar. Även sommarens mest trafikpåverkande vägarbeten i respektive län redovisas. Den länsvisa förteckningen redovisar inte allt som görs på vägarna i sommar, Trafikverket gör betydligt fler insatser för att förbättra landets infrastruktur.