Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverket upphandlar ny trafik på fem linjer med allmän trafikplikt

Efter att flygoperatören Nextjet den 17 maj försattes i konkurs, ställdes bland annat bolagets flygningar på fem linjer med allmän trafikplikt in.

− Vi påbörjar nu omedelbart nya upphandlingar för linjerna, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Berörda följande linjer till och från Arlanda är: Gällivare, Arvidsjaur, Hemavan, Vilhelmina och Lycksele.

Trafikverket har även hävt avtalet med Nextjet/ konkursboet vilket möjliggör för intresserade flygbolag att trafikera linjerna. Det är öppet för alla flygbolag att efter anmälan till Trafikverket, att när som helst börja flyga på de fem linjerna, förutsatt att man följer kraven i den allmänna trafikplikten. Trafikverket samarbetar också med berörda regionala kollektivtrafikmyndigheter för att lindra effekterna av flyguppehållet.

Preliminär trafikstart för Arvidsjaur och Gällivare är mitten av september. För Hemavan, Vilhelmina och undersöker Trafikverket just nu förutsättningarna bland operatörerna för att kunna börja trafikera linjerna.

− Vi återkommer så snart vi har en bedömning om när trafiken kan vara på plats, säger Lena Erixon.

Fakta

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Trafikplikten regleras enligt EU, lufttrafikförordning nr 1008/2008. Förordningen styr i vilken omfattning flygtrafiken ska bedrivas inom ramen för grundläggande tillgänglighet.

Mer information om trafikavtal