Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

En tyst minut för arbetsmiljön och säkerheten på byggarbetsplatser

Under onsdagen stoppades arbetet på många platser runt om i Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

I år var sjätte året i rad som Trafikverket genomförde en så kallad stand down, tillsammans med Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen och branschorganisationen Håll nollan. Syftet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Huvudevenemanget arrangeras i år på projekt Lund–Arlöv fyra spår, där Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon medverkade.

– I anläggningsbranschen sker många olyckor i jämförelse med andra branscher. Varje vecka sker nästan tre olyckor i snitt med lång sjukskrivning som följd. Det är inte acceptabelt. Vi måste både ha ett arbetsmiljöarbete och en säkerhetskultur som motsvarar de risker som finns. Tillsammans har vi ansvar för att ingen dör eller skadas på våra arbetsplatser, sa Lena Erixon i det inledande talet under årets stand down.

Deltog gjorde också:

  • projektets platschef Jens-Peter Eisenschmidt
  • Anders Gärdsmark, regionchef på Sveriges Byggindustrier
  • Magnus Höij, VD för Svenska Teknik & Designföretagen
  • Ulrika Dolietis, VD för Håll nollan
  • Ali Sadeghi, verksamhetsområdeschef Investering på Trafikverket.

Temat för årets stand down är: vad kan varje enskild person göra för att öka säkerheten på sin arbetsplats?

Bakgrund stand down
Trafikverket är Sveriges största aktör inom byggande av infrastrukturprojekt. För att minska antalet olyckor på byggarbetsplatser har Trafikverket tagit fram en handlingsplan med konkreta åtgärder, tillsammans med branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen och branschorganisationen Håll nollan och deras medlemsföretag. Utgångspunkten är att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser.