Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu är tågtidtabellerna för 2019 klara

Nu är nästa års tågplan klar. Planen innehåller tidtabeller för tågtrafiken och börjar gälla 9 december. Från och med 2019 satsar Trafikverket mer pengar på att underhålla järnvägen. Det kommer att påverka trafiken på kort sikt – men löna sig i längden.

Tågplanen är den övergripande planeringen av all tågtrafik i Sverige, och en förutsättning för att tågtrafiken ska fungera smidigt. Trafikverket tar fram tågplanen i samarbete med tågbolagen. I år är det sammanlagt 51 tågbolag som har sökt tider i planen, som innehåller ungefär 1,5 miljoner tåg och cirka 20 000 banarbeten.

Ökat fokus på kvalitet och underhåll av järnväg
Med bakgrund mot årets problem i tågtrafiken har 2019 års tågplan inriktats på att öka kvaliteten i planeringen ytterligare. Trafikverket har tagit fram nya regler för hur trafiken på sträckan Stockholm–Malmö ska planeras. Syftet är att skapa en tåligare och robustare plan, för att minska antalet störningar. 

Till exempel är det på vissa platser större marginal mellan avgångarna för tåg som ska köra långt och göra få uppehåll, och avgångarna för tåg som ska köra en kortare sträcka och göra många uppehåll. Det ska minska risken för att långväga tåg som är några minuter försenade inte ska bli ännu mer försenade, genom att hamna bakom kortväga tåg.

– Vi får en ökad tilldelning av pengar för att underhålla infrastrukturen från 2019 och några år framåt, vilket innebär att fler arbeten ska utföras under åren som kommer. Med sommaren 2018 färskt i minne där vi hade stora utmaningar med kvaliteten och punktlighet på bland annat sträckan Stockholm–Göteborg, jobbar vi aktivt tillsammans med berörda järnvägsföretag och trafikorganisatörer i tidigt skede för att säkerställa rätt kvalitet och tillförlitlighet när vi utför stora arbeten under kommande år, säger Patrik Assarsjö, ansvarig för tågplaneprocessen på Trafikverket.

Läs mer om tågplan 2019