Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pressinbjudan: En tyst minut för säkerheten på byggarbetsplatser

Klockan 13.00 onsdagen den 26 september stannar arbetet av i 15 minuter på många platser över hela Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

Huvudarrangemanget hålls på projekt Lund–Arlöv fyra spår, där Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon kommer att delta.

I samarbete med anläggningsbranschen anordnar Trafikverket för sjätte året i rad en så kallad stand down, ett tillfälligt stopp i arbetet. Syftet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår också en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Temat för årets stand down är: vad kan varje enskild person göra för att öka säkerheten på sin arbetsplats?

Huvudevenemanget arrangeras i år på projekt Lund–Arlöv fyra spår. Även andra byggarbetsplatser i landet tar emot media. Till dessa går separata inbjudningar ut.

Tid och plats

Vi samlas vid platskontoret på Företagsvägen 14 i Arlöv klockan 11.30. Därefter tar vi oss med buss till arrangemanget som genomförs i Åkarp. En enklare lunch kommer att serveras under arrangemanget. Avsätt tid till klockan 14.

Klockan 13 startar stand down, som inleds av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Deltar gör också:

  • projektets platschef Jens-Peter Eisenschmidt
  • Anders Gärdsmark, regionchef på Sveriges Byggindustrier
  • Magnus Höij, VD för Svenska Teknik & Designföretagen
  • Ulrika Dolietis, VD för Håll nollan
  • Ali Sadeghi, avdelningschef Investering på Trafikverket.

Stand down pågår i 15 minuter, därefter finns det utrymme för individuella intervjuer. Meddela gärna detta i din anmälan.

Av säkerhetsskäl är förhandsanmälan obligatorisk. Säkerhetsväst och hjälm med visir delas ut på plats.

Anmälningsformuläret är nu stängt.

Fakta: projekt Lund–Arlöv fyra spår

Södra stambanan mellan Ringvägen i Lund och Arlöv byggs ut från två till fyra spår. Stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup byggs om och en ny station byggs vid Klostergården i Lund.
Byggperiod: 2017–2024
Budget: cirka 5 miljarder kronor
Entreprenör: Joint Venture NCC/OHL
Läs mer om projektet: Lund–Arlöv, fyra spår

Bakgrund stand down

Trafikverket är Sveriges största aktör inom byggande av nfrastrukturprojekt. För att minska antalet olyckor på byggarbetsplatser har Trafikverket tagit fram en handlingsplan med konkreta åtgärder, tillsammans med branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen och branschorganisationen Håll nollan och deras medlemsföretag. Utgångspunkten är att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser.