Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tester visar stora brister i krocksäkerhet hos husbilar

Resultaten av krocktesterna visar att det är mycket stor risk att omkomma vid en frontalkollision. Konstruktionen i husbilarna är inte tillräcklig för att skydda förare och passagerare.

En snabbt växande husbilsmarknad i kombination med flera allvarliga olyckor visar att husbilar behöver bli säkrare.

– Trafikverket har genomfört krocktester för att bidra med fakta till utvecklingen av säkrare husbilar, säger Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet på Trafikverket.

Trafikverkets har testat två moderna husbilar, en halvintegrerad och en helintegrerad. Krocktesterna är samma frontalkollisionstest som används i Euro NCAP och motsvarar en frontalkollision i 90 km/h mot en genomsnittlig personbil.

– Det är ett tufft test som motsvarar ett krockscenario som tyvärr inte är ovanligt på våra vägar, säger Matteo Rizzi, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket.

Vid analys av den helintegrerade husbilens konstruktion konstateras att den delvis var byggd av trä. Därmed finns det inga strukturer som tar hand om krockenergin. Det kan finnas variationer i konstruktion och material som kan påverka krocksäkeheten.

  • Resultatet av krocktesterna visar stor risk att omkomma i en frontalkollision.
  • Föraren har i krockproven med båda bilmodellerna mycket hög risk att omkomma eller bli allvarligt skadad.
  • Alla i bilen har stor risk att skadas allvarligt av inredning som lossnar under krocken.
  • En förklaring är att husbilar har en relativt kort deformationszon i förhållande till sin vikt.
  • Den halvintegrerade husbilen ger något bättre skydd än helintegrerad, men fortfarande långt ifrån skyddet som en modern personbil ger idag
  • Sedan år 2014 har antalet nyregistrerade husbilar i Sverige ökat med 50 procent. Under samma period har 6 personer omkommit i husbil, 4 av dem under förra året.

Resultatet sprids som information till tillverkare, branschorganisationer och konsumenter för att upplysa om vad som kan bli säkrare och vad man kan ställa för krav på den husbil man väljer att åka i. Dialog har även inletts med Euro NCAP.

Läs mer om Trafikverkets krocktest av husbilar:

https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Sakerhet-i-bil/Krocksakerhet/krocktest-husbilar/