Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Jonas Eliasson blir ny måldirektör för tillgänglighet. Foto: Solveig Edlund

Jonas Eliasson blir ny måldirektör för tillgänglighet. Foto: Solveig Edlund

Jonas Eliasson ny måldirektör Tillgänglighet

Jonas Eliasson blir Trafikverkets nye måldirektör för det transportpolitiska funktionsmålet tillgänglighet, från 1 november.

Måldirektörens uppgift är att tolka och konkretisera det transportpolitiska funktionsmålet tillgänglighet för Trafikverkets räkning och att omsätta det till en strategisk inriktning för hela Trafikverkets verksamhet.

– Jag är stolt och mycket glad över att Trafikverket lyckats rekrytera en person med så imponerande bakgrund och kompetens. Jag är övertygad om att Jonas kommer ge oss nya perspektiv på vårt förhållande till tillgänglighetsfrågor och att han kommer att bidra stort till Trafikverkets strategiska utveckling, säger Susanne Skovgaard, chef Strategisk utveckling. 

Jonas Eliasson är civilingenjör i Teknisk fysik, teknologie dr i transport- och lokaliseringsanalys, KTH samt professor på Linköpings Universitet. Han kommer närmast från rollen som Trafikdirektör i Stockholm Stad. Jonas har en rad såväl nationella som internationella prestigefyllda uppdrag och utmärkelser. Exempelvis är han Ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin sedan 2009, Research fellow vid Netherlands Institute for Transport Policy Analysis (under Ministry of Infrastructure and Environment).

– Jag är glad och stolt över att få detta uppdrag i en tid när så mycket resurser och uppfinningsrikedom läggs på att utveckla och omvandla transportsystemet på en rad olika sätt. Forskning och erfarenheter har allt tydligare klarlagt vilken betydelse den tillgänglighet som transportsystemet skapar har för livskvalitet, tillväxt och sysselsättning över hela landet. I det perspektivet känns det otroligt spännande och ansvarsfullt att få bidra till att transportsystemet utvecklas på så många och kloka sätt som möjligt, säger Jonas Eliasson.

Jonas börjar på Trafikverket den 1 november och ersätter då Per Wenner som går i pension 2020.