Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Persontågens punktlighet för tredje kvartalet – den bästa sedan 2013

Punktligheten för persontågen under årets tredje kvartal blev 91,6 procent. Hela 229 909 av 250 911 planerade persontåg ankom till sin slutstation i rätt tid. Utfallet är det bästa för motsvarande period sedan nuvarande mått infördes 2013.

Resultatet kunde ha varit ännu bättre eftersom några enskilda händelser under augusti fick stor påverkan för resenärerna. Den största händelsen var branden i Hässleholm som under en veckas tid fick stor påverkan såväl på långväga trafik på Södra stambanan som på regional trafik på mindre, anslutande banor.

Bättre planering resulterade i en robust tågtidstabell

Det är positivt att trafiken under tredje kvartalet drabbades av få väderrelaterade störningar, och att de många banarbetena hade planerats med större marginaler, vilket bidrog till en mer robust tågtidstabell och mindre förseningar. Det är glädjande att störningarna på grund av  obehöriga i spår minskade under perioden.

– Det här är ingen tillfällig trend utan en positiv utveckling och ett resultat av de åtgärder som vi har påbörjat inom branschen och det kommer vi fortsätta med, säger Roberto Maiorana, chef för trafikplanering och trafikledning. 

Sedan 2013 har antalet framförda persontåg ökat med cirka 20 procent, från knappt 210 000 till nära 250 000. Punktligheten har sedan 2013 som lägst varit 87,8 procent och som högst 91,5 procent – en notering som nu alltså förbättras med en tiondel.

Hittills i år, januari–september 2019, ligger punktligheten på 91,0 procent. Motsvarande siffra för förra året var 87,3 procent. Det innebär en förbättring med 3,7 procentenheter.

Så beräknas punktlighet

Statistiken över tågtrafikens punktlighet anger hur stor andel av tågen som har nått sin slutstation i rätt tid. Tågen anses vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen. I statistiken för persontågen ingår också de tåg som ställts in eller tillkommit senare än klockan 00:00 dagen innan avgång. Inställda tåg räknas i statistiken som försenade tåg.