Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Klart med operatörer för nattågstrafik till övre Norrland och Jämtland

Trafikverket har idag fattat beslut om vilka operatörer som ska utföra nattågstrafik för avtalsperioden 2020-2024. Uppdraget Stockholm-Narvik har tilldelats Vy Tåg AB och uppdraget Stockholm-Duved har tilldelats SJ AB.

– Nattågstrafiken är viktig för tillgängligheten, och vi är nöjda med att vi nu har säkrat trafiken för de kommande fyra åren, säger Anna Fällbom, enhetschef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Nattågen till övre Norrland går med två dagliga avgångar mellan Stockholm och Narvik i vardera riktningen. För nattågen till Jämtland går ett tåg dagligen mellan Stockholm och Duved i vardera riktningen.

Vy Tåg AB hade det för Trafikverket mest fördelaktiga anbudet och vann därför upphandlingen.

Den nya trafikperioden inleds 13 december 2020 och sträcker sig fram till 14 december 2024. Möjlighet finns till en förlängning av perioden med upp till två år.

Om operatörerna

Vy Tåg AB, tidigare Tågkompaniet, är ett svenskt företag som ingår i den norska transportkoncernen  Vygruppen, som ägs av den norska staten genom Samferdselsdepartementet.

SJ är ett aktiebolag som ägs av svenska staten med uppdrag att driva persontrafik på järnväg och erbjuder tågresor i egen regi och på uppdrag av nationella och regionala trafikmyndigheter.

Fakta om avtalen

Nattågstrafiken till övre Norrland är samordnad med dagtågstrafik mellan Luleå och Narvik på ett sådant sätt att två resmöjligheter till Luleå och Narvik finns varje dygn. För nattågstrafiken till övre Norrland hyr leverantören fordon av Trafikverket. För nattågstrafiken till Jämtland tillhandahåller leverantören de fordon som behövs för att utföra trafikuppdraget.