Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tågtrafiken tog stormsteg mot ambitiöst punktlighetsmål

När persontågens punktlighet för januari summerades blev det för tredje månaden i rad en ny toppnotering. Av de planerade persontågen ankom 85 708 av 90 867 tåg till sin slutstation i rätt tid – en punktlighet på 94,3 procent. Målet är 95 procent.

Tågtrafikens punktlighet i januari, 94,3 procent. Målet är 95 procent. Foto: HalfPoint
Under januari landade kortdistanstågen på en punktlighet på 96,2 procent, en putsning av den tidigare toppnoteringen från december 2019 med 0,2 procentenheter. Medeldistanstågens punktlighet blev 93 procent, en förbättring med 2,1 procentenheter jämfört med december 2019. Långdistanstågens punktlighet blev 88,9 procent, en förbättring med 4,5 procentenheter. Jämfört med januari 2019 förbättrades punktligheten med 1,7 procentenheter för kortdistanstågen, med 5,3 för medeldistanstågen och med 11,5 för långdistanstågen.

– Självklart gläds hela branschen, och förhoppningsvis även resenärerna, åt att siffrorna går åt rätt håll. För inte bara punktligheten är bättre än någonsin tidigare, även efterfrågan på tågresor fortsätter öka, vilket visar att järnvägen spelar en allt större roll i allt fler människors liv. Det gör att vi inte kan luta oss tillbaka, tvärtom sporrar det här resultatet oss till att fortsätta rusta, modernisera och bygga ut järnvägen för att leva upp till de höga krav både vi och vår omvärld ställer, säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik.

Vad förklarar då den förbättring som skett de senaste månaderna? 
– Det är flera saker som samverkar. Vi har ett konstruktivt branschsamarbete som fokuserar på resultat, och dessutom genomförde vi flera insatser runt storstadsområden och på viktiga stråk förra året. Vi planerar också trafik och banarbeten med lite större marginaler tack vare nya konstruktionsregler. Till sist ska man i ärlighetens namn också säga att det ur ett järnvägsperspektiv gynnsamma vädret gjort att såväl personal som fordon och anläggning belastats mindre – det spelar också roll, avslutar Roberto.

Så beräknas punktlighet

Statistiken över tågtrafikens punktlighet anger hur många tåg som har nått sin slutstation i rätt tid. Tågen anses vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen. I statistiken för persontågen ingår också de tåg som ställts in eller tillkommit senare än klockan 00:00 dagen innan avgång. Inställda tåg räknas i statistiken som försenade tåg.