Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Res bara om du måste – undvik resor i rusningstrafik

Som ansvariga för transportsystemet ska Trafikverket se till att vi även under pandemin har ett fungerande system så att de nödvändiga resorna och transporterna kan genomföras - utan att det blir stopp eller att smittspridningen ökar. Detta är en utmaning

Trafikverket ansvarar, bland annat för att våra trafikledningscentraler för väg och järnväg fungerar dygnet runt, året runt i hela landet så att trafiken kan flyta på och störningar tas om hand. Vi informerar om regler för trängsel på perronger och stationer via både utrop och skyltning och vi har under pandemin genomfört i stort sett allt arbete på väg och järnväg som varit planerat.

Men Trafikverket är beroende av att även individen tar sitt ansvar. Beslutet att resa eller inte resa är centralt för att transportsystemet ska fungera i sin helhet – det ska inte bli stopp och det ska inte öka smittspridningen. På Trafikverket är vi tacksamma för Folkhälsomyndighetens rekommendation att så många som möjligt fortsätter att jobba hemifrån under hösten. Detta bidrar till minskad trängsel i bland annat kollektivtrafiken och i transportsystemet. 

– "Res bara om du måste – undvik resor i rusningstrafik" är ett nödvändigt budskap för att vi ska klara ett säkert resande när samhället snurrar igång på allvar efter semestrar och sommarlov, säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik som ansvarar för trafikplanering och trafikledning. Att alla istället tar bilen är inte heller en lösning eftersom det kan orsaka trafikstockningar på vägarna som hindrar nödvändiga resor och transporter.

Under de första månaderna av pandemin kunde vi se att trafikvolymerna minskade ordentligt på både järnväg och väg – många stannade hemma vilket hade en positiv påverkan i samhället. Men nu ser vi att trafiken är på väg tillbaka – vilket kan ses som en ny situation där corona blivit en del av vår vardag. Därför vill vi påminna om att alla tänker och uppträder som vi gjorde i våras när pandemin var en ny verklighet.

  • Res bara om du måste – undvik resor i rusningstrafik
  • Cykla eller gå om du har möjlighet
  • Ersätt inte kollektivtrafikresor med bil i onödan