Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ta inga risker – kolla väglaget innan du sätter dig i bilen

Vintern är här – en årstid då väglaget snabbt kan skifta. Kolla in väglaget innan du ger dig ut på vägarna. Med hjälp av Trafikverkets vägväderstationer och rapportering av utförda åtgärder kan du få koll på väglaget.

Trafikverket ansvarar för underhållet av de statliga vägarna. Övriga vägar sköts av kommunala eller enskilda väghållare. Tidpunkten när Trafikverkets entreprenörer skickar ut plogbilarna beror till största delen på hur trafikerad vägen är.

De mest trafikerade vägarna har de högsta kraven på plogning. Plogningen påbörjas när det kommit några centimeter snö, och sedan har plogbilen två till fyra timmar på sig att ploga färdigt efter att det har slutat snöa. På vägar med mindre trafik är kraven lägre, och det får ligga kvar ett par centimeter snö på vägen efter avslutat snöfall. Om det inte snöar väldigt mycket är vägarna normalt färdigplogade fem till sex timmar efter att det har slutat snöa. Se karta över hur vägarna i länet prioriteras.

– Väglaget skiftar snabbt på vintern. Vi plogar och halkbekämpar så snart våra kriterier är uppfyllda, men det är viktigt att som bilist ha koll på väglaget och köra efter de förutsättningar som gäller här och nu, förklarar Torbjörn Axelsson, enhetschef Underhåll, Distrikt Syd.

Kolla in väglaget
Trafikanter kan ha koll på väglaget via Trafikverkets hemsida. På en karta markeras vägarna med vilket väglag som råder: inga problem, risk för besvärligt väglag, besvärligt väglag samt snö och isvägbana. Här kan man även se bilder på väglaget via vägväderkameror.

Så har Trafikverket koll
När vintern närmar sig har Trafikverkets entreprenörer hjälp av cirka 800 vägväderstationer, som är placerade över hela landet. Stationerna visar yttemperatur, daggpunktstemperatur, lufttemperatur, nederbörd, vindriktning och vindhastighet i realtid. På så gott som alla finns det också väglagskameror som tar bilder var 10:e minut på hur väglaget ser ut, även nattetid. Tillsammans med prognoser via vädertjänster har entreprenörerna goda möjligheter att förutsäga vinterväglag och risken för halka. Trafikverket kontrollerar att entreprenörerna startar i rätt tid, blir klara i rätt tid och att resultatet blir som avtalat. Denna leveransuppföljning används sedan som underlag till den trafikinformation som beskriver väglaget.

Goda råd till vintertrafikanten

  • Hur ser det ut på vägarna?
  • Uppdatera dig via webben, radio och tv.
  • Anpassa hastigheten efter väglaget.
  • Håll avstånd till fordonet framför.
  • Visa hänsyn, ta det lugnt.
  • Se över vinterutrustningen, kolla vinterdäcken.
  • Se upp för frosthalka i dalgångar och sänkor och på broar.

 

Väglag och vägväderkameror

Karta väglag och vägväderkameror, Småland

Karta väglag och väderkameror, Blekinge

Karta väglag och väderkameror, Skåne

Prioriteringar vid plogning

När plogas vägen i ditt län, Jönköping

När plogas vägen i ditt län, Blekinge

När plogas vägen i ditt län, Kronoberg

När plogas vägen i ditt län, Skåne

När plogas vägen i ditt län, Kalmar

Andra länkar om vintervägar

Kör säkert på hala vägar

Vinterväghållning

Vägsalt

Kontaktperson
Torbjörn Axelsson, enhetschef Underhåll,
Skåne/Blekinge/Kronoberg
010-123 80 86