Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vill du öppna julklappar i lugn och ro – kör varsamt

Trafikverket och Polisen i södra Sverige uppmanar bilister att ta det lugnt på vägarna under jul- och nyårshelgen. Runt två miljoner människor kommer att vara ute på vägarna – ta inga risker i trafiken, så kan du öppna julklappar i lugn och ro.

I år är julafton på en söndag, vilket innebär att lördagen kommer att bli en av de mest trafikintensiva dagarna under storhelgerna. Julhelgen är alltid olycksdrabbad, och enligt Transportstyrelsens statistik omkommer i genomsnitt femton personer per år under jul och nyår. Därför uppmanar både Trafikverket och Polisen i södra Sverige bilisterna att ta det extra försiktigt ute på vägarna. Har du möjlighet – välj en väg med mittseparering och håll avståndet. Mittseparerade vägsträckor räddar cirka 80 trafikanters liv varje år, och vägräcken förhindrar dessutom allvarliga mötes- och singelolyckor.

– Om det är möjligt, välj en väg som är mittseparerad, uppmanar Kristina Johansson, trafiksäkerhetsansvarig, Trafikverket Region Syd. Dessutom är det viktigt att anpassa farten efter väglaget, hålla ordentliga avstånd och inte ta några onödiga risker. Låt passagerare i bilen ta hand om mobilen, slutar Kristina Johansson.

Polisen poängterar att det är ganska enkelt att välja ett förhållningssätt i trafiken som medverkar till att faktiskt rädda liv.

– Som bilist måste man kontrollera bilen före resan. Kolla alla lyktor, fyll på spolarvätska och se till att det finns varningstriangel och säkerhetsväst i bilen. Vi påminner också om att alkohol i samband med bilkörning är absolut förbjudet. Var rädd om dig själv och dina medtrafikanter i jultrafiken, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman vid polisregion Syd.

Kolla trafikläget innan du startar resan

Länk till trafikinformation i södra Sverige

Trafikinformation om trafikläget, rastplatser och färjor finns på Trafikverkets webbplats, på startsidan under Trafikinformation, väg. Informationen uppdateras löpande.