Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

I sommar får Dalarna bättre vägar

Sommaren närmar sig och det innebär att Trafikverket snart drar igång arbetet med att förbättra vägarnas beläggning på många håll i Dalarna.

Ett 40-tal slitna sträckor i Dalarnas vägnät kommer att få ny beläggning i sommar och åtta broar ska förbättras. De flesta av arbetena kommer att utföras under juni, juli och augusti. Det är större vägar som prioriteras. För vissa har det länge funnits ett behov och flera vägar är särskilt viktiga för tunga transporter och pendlare.

-  Det känns alltid roligt när vi kan utföra arbeten som verkligen kommer göra skillnad. Förra året inledde vi en efterlängtad upprustning av länsväg 888 från Enviken till Marnäs som bland annat fick nya vägtrummor. I år slutför vi denna satsning när vi lägger ny beläggning på hela sträckan, säger Carl Magnusson, enhetschef Underhåll på Trafikverket.

- Vi fortsätter också att rusta upp väg 70. 2019 lade vi ny beläggning på sträckan Avesta-Hedemora och i år fortsätter vi med Hedemora-Säter från Tvikstarondellen till Smedrondell i Säter.

Stort behov av vägunderhåll

Många vägar i Sverige är gamla och behöver större underhållsinsatser än vad det finns medel till. Dessutom har trafiken ökat, vilket innebär att behovet av att underhålla vägarna har ökat. Trafikverket prioriterar de vägar som flest människor åker på eller som har störst betydelse för näringslivet. Det innebär att alla vägar inte får de insatser de behöver. Vägarna blir allt sämre och det märks tydligast på de mer lågtrafikerade delarna av vägnätet.

- Vi ser att det finns många fler vägar som behöver en upprustning i sommar än vad vi har pengar till. Vi gör det vi kan med de resurser vi har fått, säger Carl Magnusson.

Håll dig uppdaterad om sommarens vägarbeten i Dalarna

Utöver de beläggningsarbeten som visas i den bifogade listan och kartan kommer brister att åtgärdas på ett antal kortare vägsträckor. Trafiken kan i de flesta fall passera förbi arbetsplatsen med sänkt hastighet, men i en del fall behöver trafiken ledas om via andra vägar.

Det är svårt att i förväg veta exakt när vägarbetena ska utföras. Det beror till exempel på vädret och att arbeten måste prioriteras om på grund av oförutsedda händelser.

På Trafikverkets webbsida kan du hålla dig uppdaterad inför och under en resa på vägarna.

Beläggningsarbeten Dalarnas län 2021

Pågående arbeten i Dalarna