Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Uttrar har fått en egen säker väg under väg 682 i Ljusdal

Det är inte bara trafikanterna längs väg 682 mellan Sidskogen och Nybo i Ljusdal som fått en bättre väg, även uttrar har fått en säker väg.

Längs väg 682 mellan Sidskogen och Nybo i Ljusdals kommun har Trafikverket utfört en hel del förbättringsåtgärder för att skapa en mer hållbar och säker väg. I de större vattendragen i området förekommer bland annat utter. Uttern är idag en rödlistad art och ett av hoten utgörs av trafiken. Uttern kan trafikdödas när den väljer eller tvingas att passera över en väg.

För att förbättra säkerheten för utter har det anlagts en torr passageväg i form av stenar under en bro. Uttern har i många år stått i fokus för dessa åtgärder, men många fler arter gynnas av åtgärderna. Genom att bygga passager även för de vanliga arterna kommer de att förbli ett vanligt inslag i vår fauna och inte påtagligt minska i antal genom att de trafikdödas.

– Under bron över Orsmilån har vi tillsammans med vår entreprenör och det lokala fiskevårdsområdet anlagt en utterpassage och möjliggjort för vandrande fisk att passera på ett naturligt sätt, säger Viktor Ålin, projektingenjör på Trafikverket.

Uttern föredrar att förflytta sig utmed vattendragens stränder och därför föredras vägtrummor med anpassade stenar som gör att uttern kan passera utan att behöva ta sig ner i vattnet. Annars föredrar uttrar ofta att gå upp och korsa vägbanan vilket innebär stor risk att bli påkörd och dödad.