Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Aktiv zon på Trafikverkets kontor i Gävle. Foto: Emmely Hornborg

Trafikverket i Gävle växer

De senaste fem åren har Trafikverket i Gävle ökat bemanningen med 150 personer och fortsätter anställa de kommande åren. Trafikverket har flyttat för att kunna växa ännu mer, och nu invigs lokalen.

Sverige ska ha en robust, miljöanpassad och pålitlig transportinfrastruktur som ligger i framkant när det gäller innovativa och effektiva lösningar. Det slog regeringen fast genom beslutet om Trafikverkets nationella plan 2018–2029. Trafikverket har anställt många nya medarbetare det senaste året och fortsätter anställa för att skapa förutsättningar för att genomföra uppdraget.

- Precis som övriga delar i bygg- och anläggningsbranschen behöver Trafikverket arbeta aktivt med kompetensförsörjning. Vi är inne i en bemanningsmässig tillväxtfas som pågår i åtminstone ett par år till. Bland annat för att klara av att hantera volymökningen i nationell plan och kravet på modernisering av transportsystemet inom både väg och järnväg, förklarar Conny Jonsson, chef för Arbetsmiljö och lokaler på Trafikverket.

Trafikverket i Gävle har flyttat från ett centralt läge till Redargatan 18 för att kunna växa. Den nya lokalen är utformad för aktivitetsbaserat arbetssätt. I praktiken betyder det att medarbetarna kan vara flexibla och använda en valfri yta för dagens aktiviteter. Torsdagen den 24 januari inviger Trafikverkets medarbetare lokalen.

– Vi som arbetar här väljer plats beroende på vilka behov vi har för stunden. I den lugna zonen arbetar man tyst och ostört. I mellanzonen sitter man tillsammans med sina kollegor på liknande sätt som i ett öppet landskap och i den aktiva ytan möts man för diskussioner, arbete i grupp eller enskilt, lite som i en kaféliknande miljö, säger Conny Jonsson.

Med den nya lokalen kan antalet medarbetare öka eller minska utan att man behöver möblera om.

Några områden som Trafikverket särskilt kommer att fokusera på att säkra kompetens inom är:

 • it/digital kompetens
 • tekniska specialister (ingenjörer, utredare och tekniker inom bana, el-, tele- och signalteknik)
 • specialister inom geoteknik och bro
 • markförhandlare
 • projektledare väg och järnväg

Fakta

 • Trafikverket har i dag 8 000 anställda.
 • Under 2018 anställdes drygt 1 000 personer.
 • Omkring 1 500 personer behöver rekryteras de kommande två åren.
 • Det finns 150 olika befattningar.
 • Det fanns 465 anställda i Gävle år 2013. I dag är antalet 607.
  Prognosen är att Trafikverket ska fortsätta växa i Gävle ett par år.