Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Snabbare tåg i Gävle

Efter en period av en grundlig upprustning av järnvägen norr om Gävle kommer nu de positiva effekterna. Tågen kan nu trafikera i 120 km/tim jämfört med dagens 40 km/tim.

Trafikverkets ihärdiga upprustning av landets järnvägar pågår för fullt. Under 2019 gjordes stora förbättringar från Gävle centralstation och norrut. Åtta kilometer järnväg har fått ett helt nytt spår, vilket innebär att gammal räls, makadam och växlar har bytts ut till nytt material. Dessutom har markförhållandena vid järnvägsövergångarna i Stigsgård, Strömsbro-Stigslund och Södra Åbyggeby förbättrats.

Sedan drygt ett år har hastigheten för tåg som passerat Strömsbro- Stigslund varit 40 km/tim på grund av banans skick. Från torsdagen den 27 februari kan tågen återigen trafikera i 120 km/tim., vissa tåg till och med i 140 km/tim.

-   Det är trångt på järnvägen i Sverige. För att förbättra kapaciteten är det viktigt att tågen kan hålla en hög hastighet. Det gynnar även tågresenärerna som snabbare når sin destination, säger Daniel Westerlund, projektledare på Trafikverket.

Livsfarligt att krypa under bommar

Trafikverket vill poängtera att det är livsfarligt och förbjudet att krypa under bommar som ligger nere.

-   Det är viktigt att poängtera att tågen kör mycket snabbare efter upprustningen. Vi vet att det har förekommit spårspring där personer chansat och tagit sig över järnvägen när bommarna varit fällda. Det är livsfarligt. Det skulle räcka med att snubbla till så är det försent att ta sig över innan tåget kommer, förklarar Daniel Westerlund.

Trafikverket finns vid övergångarna den 2 mars

På morgonen den 2 mars finns Trafikverket ute på plats vid järnvägsövergångarna i Stigslund för att uppmärksamma trafikanterna att tågen passerar mycket fortare än tidigare.