Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu startar det 6 mil långa spårbytet Gävle–Söderhamn

Den 2 augusti startar det stora spårbytet på järnvägen mellan Gävle och Söderhamn. Medan upprustningen pågår får resenärerna åka med tåg som kör en annan väg eller med buss. I november ska allt vara klart. Media välkomnas att besöka spårbytet.

Måndagen den 2 augusti börjar ett intensivt arbete med att lägga ett nytt järnvägsspår på Ostkustbanan mellan Gävle och Söderhamn. Det 40 år gamla spåret har gjort sitt och nu är det äntligen dags för en ordentlig upprustning. Förutom sex mil nytt spår blir det även flera nya, moderna växlar med värme och snöskydd. Resultatet kommer att bli en mer stabil och punktlig järnväg där tågen går tystare och komforten för resenärerna ökar.

– När allt är klart minskar den överhängande risken för störningar, och det gör att vi kan möta efterfrågan på klimatsmarta resor och transporter på järnvägssträckan för många år framåt, säger Adam Larsson, projektledare på Trafikverket.

850 meter långt spårbyteståg
Att byta spår är en stor teknisk apparat som kräver omfattande resurser när det gäller maskiner och personal. Spårbyteståget som används lägger inte bara ny räls, utan även nya sliprar och ny makadam (krossad sten). På en dag läggs ungefär en kilometer nytt spår.

I början av augusti anländer det 850 meter långa spårbyteståget till Ljusne.Efter ett par veckor kör det ner till Strömsbro i Gävle för att sedan gå norrut.

Media välkomnas
Media bjuds in till ett besök vid spårbytet i Sunnäsbruk, cirka en mil söder om Vallvik. Besöket pågår som längst i cirka en timme.

Tid: Onsdagen den 11 augusti klockan 9.30
Plats: Samlingsplats vid Trafikverkets platskontor på Fabriksvägen 53, Norrsundet. Därifrån tar det cirka 30 minuter att ta sig till spårbytet med bil.

Anmäl intresse till Trafikverkets projektledare Adam Larsson senast tisdag 10 augusti.
Vid mötet: Följ folkhälsomyndighetens rekommendationer om covid-19.

Tågresorna Gävle–Söderhamn påverkas under augusti–november

Arbetet startar den 2 augusti och avslutas i mitten av november. Eftersom arbetet pågår dygnet runt kommer tågtrafiken mellan Gävle och Söderhamn att ersättas med bussar eller med tåg som leds via en annan väg. Resorna beräknas ta 30–45 minuter längre tid än vanligt.

– Det är fullt möjligt att resa, pendla och transportera trots tågstoppet. Restiden mellan Gävle och Söderhamn blir längre och tidtabellerna blir annorlunda. Men X-trafik och SJ har i upplägg och tidtabeller gjort det möjligt att resa i stort sett som vanligt under tiden, säger Adam Larsson.

X-trafik kommer att köra bussar, linje 151, mellan Gävle och Söderhamn. I Söderhamn blir det byte till X-tåg för vidare resa mot Hudiksvall och Sundsvall. SJ kommer att leda om sina tåg från Gävle till Söderhamn via Ockelbo och Kilafors.