Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sju nya trafiksäkerhetskameror på E45 Åsarna– Hackås ska rädda liv

Nu sätter Trafikverket upp sju nya trafiksäkerhetskameror längs E45 mellan Åsarna och Hackås i Bergs kommun. Syftet är att människor inte ska dödas eller skadas i trafiken.

Trafiksäkerhetskamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.

– Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken. Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken, säger Gabriella Gulliksson på Trafikverket.

46 trafiksäkerhetskameror i drift i Jämtlands län
De sju nya trafiksäkerhetskamerorna sätts upp under de två första veckorna i december längs E45 Åsarna–Hackås på följande platser:

  • Brånan, norrgåendeBrånan, södergående
  • Rörösjön, norrgående
  • Rörösjön, södergående
  • Svenstavik, norrgående
  • Svenstavik, södergående
  • Skucku, södergående.

När kamerorna är på plats finns det 46 kameror i drift i Jämtlands län.

Kamerorna placeras på vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. Alla kameror placeras synligt. I varje kamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

Planeringen och placeringen av trafiksäkerhetskameror baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att just kameror är ett bra verktyg för att dämpa hastigheten på en specifik sträcka. Myndigheterna väljer tillsammans ut lämpliga sträckor där den största effekten kan uppnås, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna
De nuvarande kamerorna (1 600 kameror, år 2017) räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.Kamerorna innehåller både kamera och radar.Endast de som kör för fort fotograferas.Alla kameror är direktkopplade till Polisen.

Läs mer om trafiksäkerhetskameror