Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu öppnas Litsbron för all trafik

Den 3 juli öppnas den nya Litsbron för all trafik. Bron är drygt 400 meter lång och är både säkrare och smidigare att använda för alla trafikanter.

Fredagen den 3 juli öppnas Litsbron för all trafik – ett efterlängtat besked från Trafikverket till boende i Lit och Södra Söre. Till skillnad mot den gamla bron är den nya försedd med en separat gång- och cykelbana för att passagen över bron ska bli säkrare för både cyklister och gångtrafikanter.

– Det känns verkligen bra och skönt att nu få lämna ifrån sig en sådan robust och säker bro som vi nu byggt under de senaste tre åren, säger Trafikverkets projektledare, Samuel Nilsson.

Den gamla bron som nu är riven byggdes redan 1933 och var på väg att passera sin tekniska livslängd. Byggandet av den nya bron inleddes för tre år sedan.

– På grund av att större folksamlingar ska undvikas har vi beslutat att manifestera starten för all trafik med en enklare aktivitet under trafiköppningshelgen. Det blir en tipspromenad som alla kan delta i, förklarar Samuel Nilsson.

Tipspromenaden kan man gå från fredag eftermiddag till söndag morgon. Bland de rätta svaren kommer ett antal priser att lottas ut. Priserna skickas ut efter semesterperioden (augusti).

Den nya bron har varit föremål för utredningar och diskussioner om dess tillkomst i flera decennier. Redan i slutet av 1990-talet inledde dåvarande Vägverket en förstudie, som lade grunden till flera kommande studier, som nu resulterat i den nya bron.

Brobygget är också till viss del finansierat av Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen.

– Det är bra att den nya bron nu står klar och ger en säkrare passage än tidigare för alla typer av trafikanter, säger Elise Ryder Wikén, ordförande i regionala utvecklingsnämnden för Region Jämtland Härjedalen.

– Projektet är ett gott samarbete mellan Trafikverket, Regionen och Östersunds kommun, och av stor betydelse för att Lit som ort ska kunna fortsätta utvecklas, säger Bosse Svensson, kommunstyrelsens ordförande (c).

Media som vill intervjua projektledaren Samuel Nilsson kan nå honom fram till fredag eftermiddag den 26 juni, då hans semester inleds. Det går att få tag på Samuel även veckan därpå, men då mer sporadiskt.

För kontaktuppgifter se fliken kontakta oss på sidan.