Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stora steg mot ett modernt, effektivt och hållbart trafiksystem

Den nationella planen för transportsystemet 2018–2029 öppnar stora möjligheter för Trafikverket Region Syd. Att bygga ut och underhålla väg- och järnvägsnätet i regionen, miljöåtgärder och modernisering är bara några satsningar.

– Vi är väldigt glada för att utfallet i stort sett ligger i linje med det förslag vi lämnade ifrån oss. Nu ser vi fram emot att ta oss an arbetet framåt – ett arbete som bidrar till ökad tillgänglighet i Sydsverige, säger Trafikverkets regiondirektör i Syd Lennart Andersson.

Några intressanta projekt är:

  • Stambanan Lund-Hässleholm. Det första steget blir att utreda lokaliseringen av den nya järnvägen, ungefär sju mil järnväg för höghastighetståg och snabba regionaltåg. Byggstart under perioden 2024-2029.
  • Sydostlänken. Modernisering och utbyggnad av Sydostlänken Älmhult-Karlshamn.
  • Ängelholm-Helsingborg. Dubbelspår.
  • Värnamo-Jönköping. Modernisering och elektrifiering av järnvägen.
  • Utbyggnad av E22. Pågår och fortsätter med ett antal utpekade etapper i Skåne, Blekinge och Kalmar län.
  • E4. Motorväg förbi Ljungby.
  • Miljö. Stadsbussar i Malmö, superbussar i Skåne och cykelsatsningar. Inryms i Sverigeförhandlingarna.

– Jag vill framhålla att satsningar sker tack vare en bra dialog och samverkan med regionerna. En konstruktiv regionsamverkan har varit en viktig förutsättning för Trafikverkets fortsatta arbete; den har tydligt pekat ut behov och visat på södra Sveriges gemensamma prioriteringar. Därför har vi nu en nationell plan för transportsystemet som ger fortsatt goda förutsättningar för en säker, tillgänglig och hållbar infrastruktur i södra Sverige, säger Lennart Andersson.