Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverkets förslag till en fortlevnad av Kalixforsbron har accepterats

Trafikverkets förslag att kommunerna ska ta över underhållsansvaret av Kalixforsbron har godtagits. Innan överlämningen ska Trafikverket göra vissa åtgärder för att underlätta för kommunerna.

Trafikverkets erbjudande till Gällivare och Kiruna kommun om ett övertagande av ansvaret för underhållet har accepterats och Kalixforsbron kan nu leva vidare, till stor glädje för de boende i närheten.

– Vår ambition, vilja och tro har hela tiden varit att få till en bra lösning, säger Ibrahim Coric på Trafikverket. Det är glädjande att vi nu kommit fram till det här alternativet tillsammans med kommunerna.

Trafikverkets tidigare inspektioner av Kalixforsbron har visat på stora brister som behöver åtgärdas. Bron tillhör inte det allmänna vägnätet och Trafikverket får inte lägga underhållspengar på broar som inte tillhör det allmänna väg- eller järnvägsnätet.

För att underlätta för kommunerna har Trafikverket erbjudit sig att måla om stålkonstruktionen och riva bort körbanan innan överlämningen. Detta arbete kommer att påbörjas i juni. Trafikverket kommer att informera de närboende som berörs.

Bakgrund

1980 drogs järnvägen om och en ny bro för järnvägen byggdes. Den gamla bron fick vara kvar och under 1990-talet slöts en överenskommelse mellan dåvarande Banverket och vägföreningen om att vägföreningen skulle få använda bron.