Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

11 nya trafiksäkerhetskameror i Norrbotten – räddar liv

Nu sätter Trafikverket upp 11 nya trafiksäkerhetskameror i Norrbotten. Syftet är att människor inte ska dödas eller skadas i trafiken. Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar 20 liv per år.

Trafiksäkerhetskamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.

– Om alla höll hastighetsgränserna i hela trafiksystemet, skulle mer än 100 liv sparas varje år. Vi arbetar dagligen för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Trafiksäkerhetskamerorna är en viktig del i arbetet med detta, säger Angelica Qarlsin på Trafikverket

De nuvarande trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.

De nya trafiksäkerhetskamerorna i Norrbotten sätts upp under november månad längs följande vägar.

  • E10 Överkalix, 1 stycken
  • Länsväg 580 Måttsund, 2 stycken
  • Länsväg 94 Antnäs- Alvik, 4 stycken
  • Länsväg 596 Örarna, 2 stycken
  • Länsväg 99 Luppio, 2 stycken

När de nya kamerorna är på plats kommer det att finnas 81 stycken i drift i Norrbottens län.

Trafiksäkerhetskamerorna placeras på vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. Alla kameror placeras synligt och hastigheten är väl skyltad innan kamerorna. I varje kamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

Planeringen och placeringen av våra trafiksäkerhetskameror baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att just kameror är ett bra verktyg för att dämpa hastigheterna på en specifik sträcka. I samverkan mellan myndigheterna väljs lämpliga sträckor ut där de största effekterna kan uppnås, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna
De nuvarande (1 600 kameror, år 2017) trafiksäkerhetskamerorna räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.Endast de som kör för fort fotograferas.Alla kameror är direktkopplade till Polisen.

Läs mer om trafiksäkerhetskameror